Ο πόλεμος στη Γάζα και την Ουκρανία διχάζει την G-20, με κίνδυνο παράλυσης της συνόδου των πλουσιότερων χωρών του κόσμου

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς διχάζει την G-20, με κίνδυνο παράλυσης της συνόδου

Η Ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G-20) εμφανίζεται τόσο διχασμένη όσον αφορά τις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία, που πιθανότατα θα αναγκαστεί να περιορίσει το χρόνο και τη θεματολογία της φετεινής συνόδου της και να αποφύγει εντελώς τα “δύσκολα” γεωπολιτικά ζητήματα φέτος, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η αφαίρεση όλων των ευαίσθητων πολιτικών θεμάτων από τις συζητήσεις και τις δηλώσεις της G-20 μειώνει τη σημασία της συνόδου του σχήματος, αλλά αυτό θα έδινε στην ομάδα την ευκαιρία για την επίτευξη συναίνεσης σε άλλα θέματα, δήλωσε στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας, στέλεχος του φόρουμ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G-20 θα συναντηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο από σήμερα (Τετάρτη), και τη σύνοδο περιπλέκει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συνέκρινε το Σαββατοκύριακο τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς με την εξόντωση των Εβραίων από τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Εστία αντιπαράθεσης παγκόσμιων διαφορών

Ο Λούλα δίνει τον τόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς η Βραζιλία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της G-20. Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής απέσυραν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ, ενώ η Νότια Αφρική κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία. Είναι προφανές ότι η σύνθεση της G-20 με τη συμμετοχή των ισχυρών της Δύσης, τη Λατινική Αμερική και την Κίνα, καθίσταται εστία αβτιπαράθεσης παγκόσμιων διαφορών. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος της G-20.

Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών – καθώς και της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα – αξιωματούχοι που εκπροσωπούν αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, δήλωσαν ότι θέλουν η θέση τους ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία να αντικατοπτρίζεται σε οποιαδήποτε κοινή δήλωση της G-20, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Αυτή η διατύπωση έχει απορριφθεί από πολλά άλλα έθνη της G-20, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, είπαν οι πηγέςι.

Ατζέντα συμβιβασμού

Η Βραζιλία έχει διερευνήσει στρατηγικές για να μην επισκιάσουν οι πόλεμοι την υπόλοιπη ατζέντα. Αυτές περιλαμβάνουν την πιθανή έκδοση μιας ενιαίας δήλωσης στο τέλος της προεδρίας της Βραζιλίας τον Νοέμβριο, αντί για κάθε υπουργική συνάντηση.

Ορισμένα μέλη που εκπροσωπούν τις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν υποστηρίξει ότι η G-20 θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε αναφορά στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς μια συμφωνία για τα θέματα αυτά θεωρείται αδύνατη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ότι οποιαδήποτε μελλοντική δήλωση της G-20 να είναι σύντομη και λιγότερο πολιτική.

Ο Mauricio Carvalho Lyrio, γραμματέας οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συναντήσεις του Ρίο θα εκδώσουν έκθεση αντί για δήλωση.

“Μια δήλωση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός”, δήλωσε. “Υπάρχει μια εμμονή να γίνονται δηλώσεις, αλλά μερικές φορές εμποδίζουν την πρόοδο των συζητήσεων”.

Οικονομική η εστίαση

Αυτό σημαίνει επίσης ότι η μορφή της G-20 θα επικεντρωθεί εκ νέου στον αρχικό της στόχο, την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και την ενίσχυση της δημοσιονομικής ανθεκτικότητας για να αποφευχθεί η επανάληψη μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τις πηγές.

Παρόλα αυτά, ο Carvalho Lyrio επέμεινε ότι η γεωπολιτική και οι κρίσεις θα εξακολουθήσουν να αποτελούν το κύριο θέμα συζήτησης των κλειστών συνεδριάσεων του Ρίο. Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν επίσης στη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, είπε, η οποία περιλαμβάνει την αναμόρφωση θεσμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί βασικό τομέα ανησυχίας για τη διοργανώτρια Βραζιλία.

Δηλώσεις και συμβιβασμοί

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Μαρόκο τον Οκτώβριο, λίγες μόνο ημέρες αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε τη θανατηφόρα επίθεσή της στο Ισραήλ, οι επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της G-20 συμφώνησαν σε ένα ανακοινωθέν που δεν ανέφερε τη σύγκρουση, υπογραμμίζοντας τον αγώνα του φόρουμ να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις που θεωρούνται απειλές για την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό ακολούθησε μια σύνοδο κορυφής της G-20 στην Ινδία τον Σεπτέμβριο, όπου οι ηγέτες – μετά από πολυήμερες διαμάχες – κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική διατύπωση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία απέσπασε επαίνους από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά προκάλεσε επικρίσεις από το Κίεβο.

Το Ισραήλ επιμένει ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί μετά την επίθεση της ομάδας στις 7 Οκτωβρίου στις κοινότητες του νότιου Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι. Περισσότεροι από 29.000 έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε την επίθεση αντιποίνων, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας στο έδαφος που διοικείται από τη Χαμάς.

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Καμία δημοσίευση για προβολή