Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού

Εκτός τροχιάς βρίσκεται ο κόσμος μας σε ότι αφορά την επίτευξη του στόχου του, να μειώσει την πρόσληψη νατρίου κατά 30% έως το 2025 όπως αναφέρει η  παγκόσμια έκθεση του ΠΟΥ για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, η οποία αποκαλύπτει ότι μόνο το 5% των κρατών μελών εφαρμόζουν «υποχρεωτικές και ολοκληρωμένες» πολιτικές μείωσης. Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των σωματικών υγρών και τη διασφάλιση της λειτουργίας των μυών και των νεύρων.

Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. 

Η κύρια πηγή νατρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο). Παρότι ο ΠΟΥ συστήνει η ημερήσια κατανάλωση νατρίου να είναι κάτω από τα 5 γραμμάρια (δηλ. κάτω από μια κουταλιά σούπας), υπολογίζεται οτι η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού είναι υπερδιπλάσια,  10,8 γρ. ημερησίως.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus Ph.D., Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ αναφέρει: “Αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου, αφήνοντας τους ανθρώπους τους σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τις «Καλύτερες αγορές» για τη μείωση του νατρίου και σχετικά με τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν τα σημεία αναφοράς του ΠΟΥ για την περιεκτικότητα σε νάτριο στα τρόφιμα.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις του ΠΟΥ περιλαμβάνουν:

  • Επαναδιαμόρφωση των τροφίμων ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι και ορισμός στόχων για την ποσότητα νατρίου στα τρόφιμα και τα γεύματα.
  • Θέσπιση πολιτικών δημόσιων προμηθειών τροφίμων για τον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε αλάτι ή νάτριο σε δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας και γηροκομεία.
  • Σήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο.
  • Αλλαγή συμπεριφοράς επικοινωνιακές εκστρατείες και μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού/νάτριου.

Πάνω από το 70% του νατρίου που τρώμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σούπες σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα δείπνα, και γεύματα εστιατορίων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον περιορισμό της πρόσληψης, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Συνήθως αναφέρεται ως «αλάτι», «σόδα» και «νάτριο» στις διατροφικές ετικέτες, το θρεπτικό συστατικό μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές και ονόματα, όπως γουανυλικό δινάτριο (GMP), ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και αλάτι κοσέρ.

Περίπου το 90% των Αμερικανών ηλικίας δύο ετών και άνω καταναλώνουν πάρα πολύ νάτριο, δείχνουν τα στοιχεία του CDC. Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς συνιστούν να καταναλώνουν λιγότερο από 2,3 γραμμάρια νατρίου ημερησίως. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο αλάτι από αυτό που συνιστά ο ΠΟΥ, η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του νατρίου είναι ζωτικής σημασίας για την υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα προβλήματα υγείας.

 

 

Πηγή: ΠΟΥ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή