Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τους αφρικανούς ηγέτες οτί δεν θα επαναφέρει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας παρά τον κίνδυνο λιμού

Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία δεν θα επανέλθει στη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει λιμούς σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο ως αποτέλεσμα του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Οικονομικό και Ανθρωπιστικό Φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν δήλωσε και πάλι ότι η κυβέρνησή του θα «αρνηθεί να παρατείνει» τη συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε σε 32,9 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων να φύγουν από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας και να φτάσουν στην παγκόσμια αγορά.

Ο Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε τα δυτικά έθνη ότι έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων και αρνήθηκαν να άρουν τις κυρώσεις στη Ρωσία, επέμεινε ότι η Μόσχα θα κινηθεί προς «ένα πιο δίκαιο σύστημα κατανομής πόρων».

«Τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία έως και 50.000 τόνους σιτηρών στη καθεμία. Θα διασφαλίσουμε τη δωρεάν αποστολή αυτών των φορτίων», συνέχισε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η Ρωσία έχει κλέψει συστηματικά ουκρανικά σιτηρά κατά τη διάρκεια της κατοχής του νότιου τμήματος της χώρας και, μετά την απόσυρση της Μόσχας από τη συμφωνία, οι δυνάμεις της χώρας εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον γεωργικών υποδομών. Το Κίεβο λέει ότι καταστράφηκαν έως και 60.000 τόνοι σιτηρών.

Η Αφρικανική Ένωση κάλεσε νωρίτερα την Πέμπτη τη Μόσχα να επαναφέρει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι τα ουκρανικά και ρωσικά γεωργικά προϊόντα μπορούν να φτάσουν στην παγκόσμια αγορά, παρά τον μαινόμενο πόλεμο που επηρεάζει τις θαλάσσιες οδούς της Μαύρης Θάλασσας, και να αποφύγει τις ελλείψεις.

«Το πρόβλημα των σιτηρών και των λιπασμάτων αφορά όλους», δήλωσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος των Κομορών Αζαλί Ασουμανί, ο οποίος ηγείται της 55μελούς Αφρικανικής Ένωσης.  «Θα μιλήσουμε για αυτό στην Αγία Πετρούπολη, θα το συζητήσουμε με τον Πούτιν για να δούμε πώς μπορούμε να επανεκκινήσουμε αυτή τη συμφωνία».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του θα αποχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία και, λίγο αργότερα, οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των εξαγωγικών υποδομών της Ουκρανίας.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η συνεχιζόμενη άρνηση ανανέωσης της συμφωνίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα αφρικανικά έθνη εξαρτώνται από εφάπαξ συμφωνίες με τη Μόσχα για να εξασφαλίσουν προμήθειες, με αποτέλεσμα την αστάθεια των τιμών και την ανασφάλεια του εφοδιασμού.

Θεωρούμενη ως μια προσπάθεια για την προώθηση στενότερων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του Παγκόσμιου Νότου, η σύνοδος κορυφής επισκιάστηκε από αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας και τεστ COVID-19 και το Κρεμλίνο παραπονέθηκε ότι η «πίεση» από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ σήμαινε ότι μόνο 17 αρχηγοί κρατών από τις συνολικά περισσότερες από 50 αφρικανικές χώρες επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν.

 

ΠΗΓΗ: Politico

 

Καμία δημοσίευση για προβολή