Ο Πούτιν στο πλευρό του Τραμπ: Πολιτική η δίωξή του – «Το αμερικανικό σύστημα είναι σάπιο»

O Ρώσος πρόεδρος στο Φόρουμ της Άπω Ανατολής

Στο Φόρουμ της Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ δίνει το παρών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και έδωσε απαντήσεις για όλους και για όλα.

Τόσο για τις αμερικανορωσικές σχέσεις, τη δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ, την εισβολή στην Ουκρανία, τις σχέσεις με την Κίνα αλλά ακόμα και για τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σε σχόλιά του σε φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της ρωσικής Άπω Ανατολής, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις αμερικανορωσικές σχέσεις ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα όπως είπε, η δίωξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πολιτικά κίνητρα και δείχνει πως το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι «σάπιο».

Ο Τραμπ, φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, αντιμετωπίζει σειρά ποινικών διώξεων κατηγορούμενος μεταξύ άλλων ότι προσπάθησε να ανατρέψει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως αυτό που συμβαίνει τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύει «όλη τη σαπίλα του αμερικανικού συστήματος» και τη δίωξη ενός πολιτικού αντιπάλου για πολιτικούς λόγους.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Πούτιν συνέχισε να επαινεί τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Έλον Μασκ, τον οποίο περιέγραψε ως «δραστήριο, ταλαντούχο επιχειρηματία» και «εξαιρετικό άτομο». Τις τελευταίες ημέρες, ο Μασκ δέχθηκε πυρά επειδή υποτίθεται ότι απέτρεψε μια προγραμματισμένη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ουκρανίας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης σήμερα πως η Δύση προσπαθεί να συγκρατήσει την Κίνα, όμως η προσπάθειά της θα αποτύχει.

Στα σχόλιά του στο φόρουμ του Βλαδιβοστόκ τόνισε ακόμη ότι οι σινορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε «άνευ προηγουμένου» επίπεδο.

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως πιστεύει ότι η χώρα αυτή θα είναι έτοιμη να συζητήσει για ειρήνη μόνο όταν εξαντληθούν οι πόροι της, όμως το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει ενδεχόμενη παύση των εχθροπραξιών για να επανεξοπλισθεί.

Μιλώντας στο φόρουμ, ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως η συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει αποτύχει, λέγοντας πως «δεν παρήγαγε αποτελέσματα».

Σύμφωνα εξάλλου με τον Πούτιν, 1.000 ως 1.500 Ρώσοι υπογράφουν καθημερινά εθελοντικά συμβόλαια για να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Πούτιν απάντησε με τον ισχυρισμό αυτό σε ερώτηση για το αν η Ρωσία χρειάζεται να προχωρήσει σε νέα υποχρεωτική επιστράτευση για να προωθήσει τη στρατιωτική προσπάθειά της στην Ουκρανία, κάτι για το οποίο το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν είναι απαραίτητο.

Τους έξι ή επτά τελευταίους μήνες, 270.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει εθελοντικά συμβόλαια, δήλωσε ο Πούτιν – αριθμός ελαφρώς χαμηλότερος από τους 280.000 για τους οποίους είχε κάνει λόγο νωρίτερα αυτό το μήνα ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Πούτιν απέρριψε επίσης σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Αρμενία έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με τη σύμμαχό της Ρωσία, ενώ είπε επίσης ότι το Γερεβάν έχει ουσιαστικά αποδεχθεί την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στην αποσχισθείσα περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία και η Ρωσία, οι οποίες είναι σύμμαχοι βάσει συνθήκης, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στα μαχαίρια. Το Γερεβάν έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της τόσο προς την Αρμενία όσο και προς τον αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Για τον Ψυχρό Πόλεμο

Αναφορικά με τις μέρες του Ψυχρού Πολέμου ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως ήταν λάθος η απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης να στείλει άρματα μάχης στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να συντρίψει μαζικές διαμαρτυρίες.

«Ήταν ένα λάθος», δήλωσε ο Πούτιν όταν ερωτήθηκε σχετικά με το γεγονός ότι η Ρωσία θεωρείται αποικιακή δύναμη εξαιτίας της απόφασης της Μόσχας να στείλει άρματα μάχης στη Βουδαπέστη το 1956 και στην Πράγα το 1968.

«Δεν είναι σωστό να κάνεις στην εξωτερική πολιτική κάτι που βλάπτει τα συμφέροντα άλλων λαών», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος το 2022 έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, προκαλώντας τη μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ κάνουν τα ίδια λάθη με τη Σοβιετική Ένωση. Υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον «δεν έχει φίλους, μόνο συμφέροντα».

Η Ουγγρική Εξέγερση του 1956 συνετρίβη από σοβιετικά άρματα μάχης και στρατεύματα. Τουλάχιστον 2.600 Ούγγροι και 600 σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες.

Η Άνοιξη της Πράγας, το 1968, πήρε τέλος όταν σοβιετικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας. Τουλάχιστον 137 Τσέχοι και Σλοβάκοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της εισβολής, σύμφωνα με τσέχους ιστορικούς.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή