Ο Σεντένο επιβεβαιώνει το “μνημόνιο επιτήρησης” μετά τον Αύγουστο

Εμείς σας το λέμε, ως ασφαλή πληροφορία, εδώ και καιρό. Τώρα ακούστε το και επισήμως: Η Κομισιόν προτείνει «Εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα».

Το «εργαλείο» αυτό είναι με απλά λόγια  ένα «μνημόνιο επιτήρησης» της ελληνικής οικονομίας, μετά τον Αύγουστο. Αποτελεί επίσημη  εισήγηση της Κομισιόν και το αναφέρει σε επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα» στην ηλεκτρονική έκδοσή του.

Είναι πρόταση της Κομισιόν

Σε αυτήν  γίνεται απολογισμός του Eurogroup της Σόφιας και παρουσιάζεται η πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή ενός εργαλείου “ενισχυμένης επιτήρησης» (the  so-called «enhanced surveillance» tool, όπως αναφέρεται στην επιστολή)

«Το Eurogroup έλαβε υπόψη το λεγόμενο εργαλείο «ενισχυμένης εποπτείας»  όπως προτάθηκε από την Κομισιόν», αναφέρει συγκεκριμένα ο Πορτογάλος επικεφαλής της Ευρωομάδας.

Ελάφρυνση χρέους υπό όρους

[more]

Λεπτομέρεις για το τι περιλαμβάνει αυτό το εργαλείο δεν έχουν γίνει ακόμα επισήμως γνωστές.

Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνουν  καλά πληροφορημένες πηγές, η Γερμανία επιμένει η ελάφρυνση του χρέους να δίδεται υπό όρους. (Δες και το σχετικό ρεπορτάζ του  economico.gr στις 09/05)

“Μνημόνιο χωρίς λεφτά”

Αυτό σημαίνει ότι μετά τις 20 Αυγούστου θα έχουμε ένα «μνημόνιο επιτήρησης χωρίς λεφτά», αλλά με αυστηρές ρήτρες και στενή παρακολούθηση από την Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτού του «μνημονίου» η Ελλάδα, αντί για δόσεις,  θα παίρνει ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα δίνονται μετά από τακτική αξιολόγηση, ανάλογα με την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων, την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και την πλήρη εφαρμογή ήδη ψηφισμένων μέτρων. όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019.

Συμφωνία ως τις 24 Μαίου

Κατά τ’ άλλα ο κ. Σεντένο επιβεβαιώνει στην επιστολή του ότι ο άμεσος στόχος που έχουν θέσει οι θεσμοί και η Αθήνα είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (Staff Level Agreement) έως το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Μνημονεύει επίσης, στην επιστολή, ότι έγινε στο Eurogroup παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και το ότι συζητήθηκε η μελλοντική παρακολούθηση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Τσακαλώτου

«Πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

 Με δυό λόγια

“Καθαρή έξοδος” δεν υπάρχει. Βρίσκεται μόνο στο αφήγημα του πρωθυπουργού. Η χώρα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θα πορευθεί με ένα νέο “μνημόνιο επιτήρησης” στη διάρκεια του οποίου οι δανειστές θα ανταλλάσουν ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους με τη δημοσιονομική πειθαρχεία της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει στην οικονομία της.

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή