Χαμένος στην “Παπαδημούπολη” ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για συνέδριο το φθινόπωρο με αλλαγή Σκουρλέτη και απόπειρα διεύρυνσης

SYRIZA / ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις μέρες άργησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης να σχολιάσει την “Παπαδημούπολη”. Στο μεταξύ τοποθετούνταν υπέρ του ευρωβουλευτή, από τον Νίκο Φίλη μέχρι τον Νίκο Βούτση, στα χνάρια του Παύλου Πολάκη που πρώτος τον υπερασπίστηκε. Αποστάσεις πήρε ο Γ. Μπαλάφας ενώ ο Στ. Κούλογλου με τη φράση “ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό” πέρασε απέναντι. Τελικά στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν να καλύψουν τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που υποχρεώθηκε λόγω της κατακραυγής να ανακοινώσει ότι θα δίνει τα λεφτά από τα μισθώματα σε ΜΚΟ που τα παραχωρεί σε πρόσφυγες για δράσεις αλληλεγγύης.

Ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε τα εξής:

  •  “Ο κ. Παπαδημούλης, ένας άνθρωπος με μακρά πολιτική διαδρομή, με τη δήλωσή του έδωσε πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και ξεκαθάρισε πως ό,τι έχει πράξει έχει γίνει με απόλυτη διαφάνεια. Οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλούν είναι τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ που σύμφωνα με τα Πόθεν Έσχες χρωστάνε υπέρογκα ποσά στις τράπεζες. Αλλά ούτε το ίδιο κόμμα της ΝΔ που «κατάφερε» το 2019 να αυξήσει το δανεισμό του κατά 30 εκ. ευρώ, τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Τέλος καλό όλα καλά; Οχι βέβαια. Το πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο, όπως και η δυσλειτουργία στο εσωτερικό της ευρωομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ουδέτερο χρόνο ο Δ. Παπαδημούλης θα φύγει από επικεφαλής και θα μείνει αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών στο κόμμα (πχ “ανασχηματισμός” τομεαρχών) ώστε να κρατηθούν τα προσχήματα.

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για συνέδριο το φθινόπωρο, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει, και εκεί θα επικυρωθεί το νέο όνομα “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία” με το οποίο δηλώνεται ο στόχος της διεύρυνσης. Οπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, θα ξεκινήσει νέα καμπάνια εγγραφής μελών γιατί η μέχρι στιγμής ροή δεν είναι ικανοποιητική.

Το κεντρικό πρόσωπο του συνεδρίου αναμένεται να είναι ο γραμματέας της ΚΕ Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος, το πιθανότερο, θα αντικατασταθεί από κάποιο πρόσωπο σαν τον Ν. Ηλιόπουλο (κοντά στον Τσίπρα και σχετικά άφθαρτο).

Σε συνέντευξη του στην “Εποχή” ο κ. Σκουρλέτης τάχθηκε εναντίον των προσωποπαγών κομμάτων υποστηρίζοντας ότι τα αρχηγικά κόμματα είναι πιο ευάλωτα στη διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα. Αυτή η παρατήρησή του συζητιέται πολύ στο παρασκήνιο σε συνδυασμό με την “εξομολόγηση” του Αλ. Τσίπρα στην Ολγα Τρέμη για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ “πέρα από προσωπικές συμπάθειες”.

Καμία δημοσίευση για προβολή