Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζεται και ο Τσίπρας υποτάσσεται στον «πολακισμό»: Οι “αντάρτες” εκδηλώνονται και «εκνευρίζουν τον πρόεδρο»

Τσίπρας Φίλη

Εάν πρέπει να αποδοθεί συνοπτικά τι έγινε προχθές στο – μαραθώνιο για μια ακόμη φορά – Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κωδικός είναι «διχασμός»: Η (μη στρατηγική) συμμαχία «Ομπρέλας» – «Γέφυρας» ζήτησε να βγει κείμενο καταδίκης της συμπεριφοράς Πολάκη και η πλευρά των σκληρών προεδρικών ζήτησε να βγει κείμενο καταδίκης του Νίκου Φίλη και του Θοδωρή Δρίτσα για την διaφοροποίησή τους στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό.

O Τσίπρας θύμωσε με Φίλη και Δρίτσα

Τίποτα από τα δύο δεν πέρασε προς χάριν της, φαινομενικής τουλάχιστον, εσωκομματικής ανακωχής. Από την παρουσία και την τοποθέτηση Τσίπρα όμως, μάλλον έγινε σαφές προς πια πλευρά έγερνε ο πρόεδρος του κόμματος.

Οι πληροφορίες λένε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ εκνευρισμένος, έως θυμωμένος, με τον Νίκο Φίλη και τον Θοδωρή Δρίτσα. Τους ρώτησε ευθέως εάν αμφισβητούν την νομιμοποίηση των αποφάσεων του Πολιτικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ (έτσι λέγεται ο, θεσμοθετημένος πια, πρωινός καφές της Κουμουνδούρου), θύμισε στον Θοδωρή Δρίτσα ότι είχε συνυπογράψει μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Αριστείδη Μπαλτά τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του κόμματος κι εκεί δεν είχε συμπεριλάβει καμία αυτοκριτική για την στήριξη του έργου στο Ελληνικό, και προκάλεσε αμφότερους να πουν εάν αμφισβητούν κεντρικές πολιτικές επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παππάς πήρε την σκυτάλη και πρότεινε να στηλιτευθεί η στάση των δύο «ανταρτών» στο κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Η πρόταση δεν προχώρησε κατόπιν σιωπηλού συμβιβασμού – το αντάλλαγμα, ήταν να μην καταδικαστεί εγγράφως ούτε η συμπεριφορά Πολάκη.

Η  «Γέφυρα» ζήτησε αποκήρυξη του Πολάκη

Την αποκήρυξη, και δη γραπτώς, του «μοντέλου Πολάκη» είχε ζητήσει ο Νίκος Μπίστης της «Γέφυρας». Φέρεται να είπε πως «η ευπρέπεια, η μαχητικότητα και το ήθος αποτελούν κεντρικά χαρακτηριστικά της αριστεράς, η οποία πρέπει να βρίσκεται έξω από αγοραίες και διχαστικές τοποθετήσεις». Τον στήριξαν οι Αντώνης Λιάκος, Σπύρος Δανέλης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Πάνος Λάμπρου.

Οι πληροφορίες λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπέρασε την πρόταση άνευ καν απάντησης. Γι αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια στάση «μη εξηγήσιμη» πολιτικά. Απορούσαν πως γίνεται να μην αντιδρά στο γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης τον… άδειασε δημοσίως, λίγη ώρα αφότου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να πάρει αποστάσεις από τις γνωστές δηλώσεις του πρώην υπουργού ότι «η ΝΔ είναι η παράταξη των δωσίλογων».

Ο “ριζοσπαστικός ρεαλισμός” και ο “πολακισμός”

Οι πιο υποψιασμένοι έλεγαν απλώς ότι ο Πολάκης, ό,τι κι εάν πει και ό,τι κι εάν κάνει, διαθέτει «ελευθέρας διαρκείας» από τον Αλέξη Τσίπρα.

Και οι πιο απογοητευμένοι διαπίστωναν ότι ο «ριζοπαστικός ρεαλισμός» που υπέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας ως νέο μοντέλο εξουσίας μπορεί και να μην είναι παρά η καμουφλαρισμένη όψη του «πολακισμού».

Καμία δημοσίευση για προβολή