Ο «τελευταίος πειρασμός» σε 120 δόσεις – Τι προβλέπει η ρύθμιση των χρεών προς την εφορία που θα έρθει πριν το Πάσχα

 

Πριν από το Πάσχα θα έρθει η ρύθμιση των «120 δόσεων» προς την εφορία, οι οποίες θα προσδιορίζονται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια και όχι περιουσιακά, γεγονός που θα επιτρέψει την ανακούφιση χιλιάδων οφειλετών (κυρίως μικροοφειλετών) του Δημοσίου, που είναι πνιγμένοι στο «κόκκινο». Αυτό, μαζί με την αντίστοιχη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι και το τελευταίο «μεγάλο χαρτί» της κυβέρνησης πριν τις εκλογές του Μαΐου, ο «τελευταίος πειρασμός» για τους αναποφάσιστους.

Ωστόσο, πέραν της προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας να έρθουν «στο παρά 5’» οι ρυθμίσεις αυτές, δεν παύουν να είναι γενναιόδωρες και να βγάζουν από το αδιέξοδο πολλούς φορολογούμενους και ασφαλισμένους που στερούνται φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το economico, στη νέα ρύθμιση των χρεών προς την εφορία δεν θα υπάρχουν «κόφτες» αντίστοιχοι με αυτούς που προβλέπει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι «δικαιούχοι» του πλήρους προγράμματος των 120 δόσεων θα είναι  οι οφειλέτες της εφορίας με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους χρέους. Οι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Από τις 10.000 ευρώ και άνω θα ενεργοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι δόσεις θα μειώνονται αναλόγως.

Το οικονομικό επιτελείο έχει δημιουργήσει ένα σύστημα υπολογισμού, με βάση τον οποίο θα προκύπτουν οι μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής για το χρέος που έχει ο οφειλέτης.

Για παράδειγμα, για οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής ανέρχεται στο 5% του ετήσιου εισοδήματος. Όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα αυξάνεται και η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που φορολογούμενους έχει εισόδημα 15.000 ευρώ υπολογίζεται ότι η ικανότητα αποπληρωμής ανέρχεται στο 7% επί του εισοδήματος. Εφόσον χρωστάει 5.000 ευρώ στην εφορία θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος του σε 58 δόσεις.

Η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Δηλαδή ο άγαμος για εισοδήματα 10.000 ευρώ θα έχει ικανότητα αποπληρωμής 5%, ενώ ένα νοικοκυριό με ένα παιδί και το ίδιο εισόδημα 3%.

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση:

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην «Καθημερινή»

-Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν συμμετέχουν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

-Οι οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 θα μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει στην εφορία 3.600 ευρώ, μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του σε 120 δόσεις, με τη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται σε 30 ευρώ. Αλλος οφειλέτης με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, που χρωστάει 5.000 ευρώ στην εφορία, θα πρέπει να πληρώνει περίπου 42 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 10 χρόνια. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη δόση θα διαμορφωθεί στα 25-30 ευρώ, ενώ το επιτόκιο που θα καταβάλλει ανέρχεται στο 8,76%.

-Για τους οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ενεργοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα το κριτήριο της δυνατότητας αποπληρωμής. Για παράδειγμα σε οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ η ικανότητα αποπληρωμής υπολογίζεται σε 5% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταβάλει ετησίως 550 ευρώ. Στην περίπτωση που ο ανωτέρω έχει χρέος 3.000 ευρώ θα αποπληρώσει την οφειλή του σε 65 δόσεις, πληρώνοντας στην εφορία μηνιαίως 46 ευρώ.

-Η ικανότητα αποπληρωμής θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

-Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

-Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019.

Από το newsroom του economicο.gr

 

Καμία δημοσίευση για προβολή