Ο Τσίπρας σε ραντεβού υψηλού ρίσκου – Ο Ερντογάν επιμένει ότι τόσο οι διεθνείς συμφωνίες για το καθεστώς του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου όσο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με όσα προβλέπει για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ, δεν ισχύουν

Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους.

Με τους διαύλους επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας να έχουν στενέψει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντά σήμερα (Τρίτη 05/02) τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις του για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και την ειρήνη στην περιοχή.

Η συνάντηση κορυφής θεωρείται «υψηλού ρίσκου», καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η Άγκυρα έχει διευρύνει, με δημόσιες δηλώσεις και επικίνδυνες παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και της Κυπριακής ΑΟΖ, την «αναθεωρητική» στάση της απέναντι στο υφιστάμενο “status quo” και τις διεθνείς συνθήκες.

Η Τουρκία του Ερντογάν επιμένει σήμερα ότι τόσο οι διεθνείς συμφωνίες που ορίζουν το καθεστώς του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου όσο και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεών του για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ, δεν ισχύει στην περίπτωση του Αιγαίου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αυτό έχει αποτυπωθεί μια σειρά από πάγιες τουρκικές θέσεις, που αφορούν την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα12 ναυτικά μίλια ως αιτίας πολέμου (casus belli), την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας πάνω σε ένα σημαντικό βαθμό βραχονησίδων (η θεωρία των «γκρίζων ζωνών») και φυσικά μια ερμηνεία του Δικαίου τη Θάλασσας για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ που αρνείται την αυτοτελή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των νησιών σε αντίθεση με ό,τι πρεσβεύουν όλες οι υπόλοιπες χώρες.

Όλα αυτά επανέρχονται είτε με δηλώσεις, είτε με την πάγια πρακτική των παραβάσεων, παραβιάσεων και ενίοτε υπερπτήσεων στο Αιγαίο, αλλά και με τη διεκδίκηση του δικαιώματος έρευνας για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που ανήκουν είτε στην κηρυγμένη και αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ.

Το ζήτημα των ΑΟΖ (κυρίως της Κύπρου) οδηγεί και τη συζήτηση για το Κυπριακό σε νέα βάση, αφού η διαμορφούμενη  «ενεργειακή σκακιέρα» στη Μεσόγειο το καθιστά «κλειδί» στη συμπεριφορά και τις βλέψεις της Άγκυρας αναφορικά με τη μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τους άλλους «παίκτες» που έχουν έως τώρα εμπλακεί στη διερεύνηση του νέου «Ελ Ντοράντο» – από το οποίο η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη. (Θυμίζουμε τη συγκρότηση του «ενεργειακού φόρουμ» στην Ανατολική Μεσόγειο στο οποίο συμμετέχουν Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ και Κύπρος, το οποίο η Άγκυρα το αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά σε σχέση με τα δικά της ενεργειακά σχέδια).

Αυτά είναι και τα κρίσιμα θέματα του ραντεβού, με το προσφυγικό και τις Τουρκικές αιτιάσεις για τους μουσουλμάνους της Θράκης και βεβαίως το μόνιμο αίτημα του Εεντογάν για παράδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, να συμπληρώνουν τις συζητήσεις. Συζητήσεις δύσκολες, αν αποδεχτούμε αυτό που λένε, με σκωπτική διάθεση, παρατηρητές: “Στο μόνο θέμα που συμφωνούν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι η ανάγκη να προστατευθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, από τους «ιμπεριαλιστές» της Ουάσιγκτον. Σε όλα τα άλλα θέματα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ερντογάν διαφωνούν”

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή