Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ- Παραμένει δυσαρεστημένος με την αοριστία περί ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία

Ζελένσκι
epa10733687 Ukraine's President Volodymyr Zelensky (R) attends a service led by Ecumenical Patriarch Bartholomew I, spiritual leader of the Greek Orthodox world, at the St. George Church in Istanbul, Turkey, 08 July 2023. EPA/TOLGA BOZOGLU

Ανάλυση του Reuters

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντάται με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ σήμερα Τετάρτη, αφού δήλωσαν ότι το μέλλον της χώρας του βρίσκεται εντός της συμμαχίας, αλλά απέρριψαν την έκκλησή του για ένα χρονοδιάγραμμα ένταξης.

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής τους στο Βίλνιους για την εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ενός οργάνου που ιδρύθηκε για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ του Κιέβου και της 31μελούς διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Θα συναντηθεί επίσης χωριστά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς αναζητά περισσότερα όπλα και πυρομαχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη του ΝΑΤΟ για να πολεμήσει τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να δώσουν διαβεβαιώσεις στο Κίεβο για μακροπρόθεσμη υποστήριξη ασφαλείας με τη μορφή προηγμένων όπλων, εκπαίδευσης και άλλης στρατιωτικής βοήθειας, πιθανώς σύντομα μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Άλλες χώρες θα ενταχθούν στη συνέχεια σε αυτό το πλαίσιο με τις δικές τους διμερείς δεσμεύσεις, λένε αξιωματούχοι.

Σε συγκέντρωση στο Βίλνιους την Τρίτη, ο Ζελένσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε προσφέρει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη – μια προοπτική που είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «παράλογη».

«Το ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία ασφαλέστερη, η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο», είπε σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων στο Βίλνιους, πολλοί από τους οποίους κυμάτιζαν ουκρανικές σημαίες, καθώς ελεύθεροι σκοπευτές στέκονταν φρουροί στις στέγες.

Στράφηκε σε πιο ήπια γλώσσα προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την Τρίτη το βράδυ.

«Η άμυνά μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και είμαι ευγνώμων στους εταίρους μας για την προθυμία τους να κάνουν νέα βήματα», έγραψε στο Twitter.

«Περισσότερα όπλα για τους πολεμιστές μας, περισσότερη προστασία της ζωής για ολόκληρη την Ουκρανία! Θα φέρουμε νέα σημαντικά αμυντικά εργαλεία στην Ουκρανία».

ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ ΠΡΟΣΧΏΡΗΣΗΣ

Το ΝΑΤΟ έχει πει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία. Οι ηγέτες της επανέλαβαν την Τρίτη μια δήλωση του 2008 ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά κατέστησαν επίσης σαφές ότι αυτό δεν θα συμβεί αυτόματα μετά το τέλος του πολέμου.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», ανέφεραν οι ηγέτες σε γραπτή δήλωση.

Η δήλωση ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δει πρόοδο στην ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να επιχειρούν με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, καθώς και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

Η στάση του ΝΑΤΟ υπογράμμισε τις διαιρέσεις μεταξύ των μελών του σχετικά με την ώθηση ένταξης του Κιέβου.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη υποστήριξαν την έκκληση του Κιέβου για μια σαφή και γρήγορη πορεία προς την ένταξη, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά.

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ήταν πιο προσεκτικές, επιφυλακτικές για οποιαδήποτε κίνηση φοβούνται ότι θα μπορούσε να σύρει το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως απειλή για τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ έχει επιμείνει ότι είναι μια αμυντική συμμαχία χωρίς πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία.

Αν και δεν πήρε αυτό που ήθελε για την ένταξη στη σύνοδο κορυφής, η Ουκρανία έλαβε νέες δεσμεύσεις για προμήθεια όπλων από τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα προμηθεύσει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς. Η Γερμανία ανακοίνωσε νέα βοήθεια αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ (770 εκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων δύο εκτοξευτών πυραύλων αεράμυνας Patriot και περισσότερων αρμάτων μάχης και οχημάτων μάχης.

ΠΗΓΗ: Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή