Ωχ! Ο Κατρούγκαλος θα έχει διαπραγματεύσεις με τον Τσαβούσογλου στην Τουρκία, για να συνεχίσει το διάλογο Τσίπρα – Ερντογάν

Θα πρέπει να ανησυχούμε; Στην Τουρκία θα μεταβεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε μια προσπάθεια να αρχίσουν οι συζητήσεις στη βάση των όσων ζητημάτων ήταν στην ατζέντα των Τσίπρα και Ερντογάν, στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζ, όπου θα συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, στην οποία θα παρακαθήσει ως γνωστό και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στην Τουρκία, Κατρούγκαλος και Τσαβούσογλου θα αρχίσουν μια προκαταρκτική συζήτηση που θα αφορά τα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο. Αν και η τουρκική πλευρά δεν ενδιαφέρεται ποσώς να υπεισέλθει σε μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο, από τη στιγμή που ορίστηκε η συνάντηση, εκτιμάται πως θα τεθούν όλα τα θέματα της ατζέντας. Το Κυπριακό, τα ελλαδοτουρκικά και τα ΜΟΕ.

Η επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ καθώς αναπτύσσεται παράλληλα μια επιθετική ρητορική από το καθεστώς Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε σχέση με το Κυπριακό η Τουρκία, όπως και οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα, έχουν διαμηνύσει πως δεν αποδέχονται την έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό ή έστω ανάπτυξη πρωτοβουλιών πριν από τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως και να συζητούν αυτή την περίοδο το Κυπριακό είναι για να μην κατηγορηθούν. Είναι οι συζητήσεις χωρίς ουσία.

Είναι προφανές πως η Αθήνα θέλει να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, καθώς εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο το καθεστώς Ερντογάν δεν θα τεντώσει το σχοινί μέχρι και να το κόψει. Αυτή, βέβαια, η προσέγγιση δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, γεγονός. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο οι προκλήσεις θα εξελιχθούν σε ένα θερμό επεισόδιο, σε μια σύγκρουση.

Μέχρι σήμερα ο Ερντογάν δεν έχει προκαλέσει θερμό επεισόδιο, αν και φλερτάρει στενά με αυτό το ενδεχόμενο. Είναι σαφές –κι αυτό επηρεάζει προφανώς τους σχεδιασμούς του– ότι ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών είναι δυσχερής για την Ελλάδα, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης έχει περιορίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Παρόλα αυτά, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν σε ψηλό βαθμό τις αποτρεπτικές τους δυνατότητες. Οι προκλήσεις, οι παραβιάσεις δημιουργούν κλοιό πιέσεων σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα, λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης, έχει καταστεί πιο ευάλωτη σε πιέσεις τρίτων.

Πηγή: HELLASJOURNAL (ρεπορτάζ Κώστας Βενιζέλος)

Καμία δημοσίευση για προβολή