Οι αφρικανοί ηγέτες περιμένουν σαφείς διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν για τα σιτηρά

Bloomberg: Ο Πούτιν απειλεί τις χώρες της Βαλτικής και δοκιμάζει τις αντοχές του ΝΑΤΟ

Οι Αφρικανοί ηγέτες θα περιμένουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεκριμένες υποσχέσεις σχετικά με τις προμήθειες σιτηρών στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, με ορισμένους επίσης να επιδιώκουν σαφήνεια και διαβεβαιώσεις για το μέλλον των μισθοφόρων της Wagner στην ήπειρο.

Η συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά την αποχώρηση του Πούτιν από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να μεταφέρει τρόφιμα από τα νότια λιμάνια της παρά την 17μηνη σύγκρουση.

Ο Πούτιν έγραψε σε άρθρο πριν από τη σύνοδο κορυφής στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου ότι η συμφωνία είχε «ξεδιάντροπα» εκμεταλλεύτει από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες και λιγότερο από το 3% των σιτηρών που μεταφέρθηκαν είχαν φτάσει στις φτωχότερες χώρες – αγνοώντας την ευρύτερη επίδραση της συμφωνίας στη μείωση των τιμών παγκοσμίως.

Ο Mvemba Dizolele, διευθυντής του Προγράμματος Αφρικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια θα είναι το κορυφαίο ζήτημα για τους Αφρικανούς.

«Οι τιμές μόλις ανέβηκαν στα ύψη σε πολλές από αυτές τις χώρες. Έτσι, αν είστε κάποιος Αφρικανός ηγέτης εκεί έξω, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε… Είναι απολύτως ένα σημαντικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας για πολλές από αυτές τις αφρικανικές χώρες», είπε.

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία αναμένει μια συγκομιδή ρεκόρ φέτος και είναι έτοιμη να καλύψει το κενό για τις αφρικανικές χώρες προμηθεύοντας σιτηρά τόσο εμπορικά όσο και δωρεάν.

Η Ρωσία έχει μόλις πάνω από 3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών διαθέσιμα σε ένα κρατικό ταμείο παρέμβασης, αλλά Ρώσοι και ξένοι αναλυτές δήλωσαν ότι αναμένουν μόνο συμβολικά ποσά να διανεμηθούν δωρεάν ως βοήθεια.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ περισσότερο τις (εμπορικές) παραδόσεις σιτηρών που η Ρωσία πρόκειται να εξάγει απευθείας στις αφρικανικές χώρες και αν η Ρωσία μπορεί να βρει έναν τρίτο μεσάζοντα όπως η Τουρκία ή το Κατάρ για να τους βοηθήσει σε αυτό», δήλωσε ο Samuel Ramani, αναλυτής στο think-tank RUSI του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου «Η Ρωσία στην Αφρική».

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα προτείνει διαδρόμους εφοδιασμού και «κόμβους» για τη μεταφορά τροφίμων, λιπασμάτων και άλλων προϊόντων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ή χρονοδιαγράμματα. Η Ρωσία εξάγει ήδη ποσότητες ρεκόρ σιταριού, αλλά λέει ότι η ικανότητά της να το πουλήσει διεθνώς παρεμποδίζεται από τις δυτικές κυρώσεις που επηρεάζουν τις τράπεζες και τις ασφάλειες.

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ

Για τον Πούτιν, ο οποίος εμποδίστηκε να ταξιδέψει σε πολλές χώρες λόγω εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να βρεθεί στο επίκεντρο ενώπιον ηγετών από μια ολόκληρη ήπειρο.

Η Ρωσία λέει ότι 49 αφρικανικές αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν, αλλά μόνο 17 αρχηγοί κρατών – σημαντικά λιγότεροι από τους 45 που συμμετείχαν στην τελευταία τέτοια εκδήλωση το 2019. Κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να σαμποτάρει την εκδήλωση αποτρέποντας τους ηγέτες από το να έρθουν.

Την εβδομάδα της συνόδου κορυφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν έναν κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να επισκεφθεί την Κένυα και τη Σομαλία και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας πραγματοποιεί την τρίτη περιοδεία του στην Αφρική εν καιρώ πολέμου. Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι «οπλοποιεί» τα σιτηρά, επισημαίνοντας την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και τον επακόλουθο βομβαρδισμό ουκρανικών λιμανιών και χώρων αποθήκευσης τροφίμων.

Ως επί το πλείστον, τα αφρικανικά κράτη απέφυγαν να επικρίνουν τη Ρωσία για τη συμφωνία σιτηρών, σύμφωνα με την άρνησή τους από την έναρξη του πολέμου να καταδικάσουν την εισβολή της Μόσχας.

Ορισμένοι είχαν ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα από τον Ψυχρό Πόλεμο. Πολλοί συμμερίζονται την ιδέα του Πούτιν να αντιμετωπίσει την κυριαρχία των ΗΠΑ σε μια νέα «πολυπολική» παγκόσμια τάξη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΚΝΕΡ

Παρασκηνιακά, ορισμένες χώρες αναμένεται να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες από τον Πούτιν σχετικά με το μέλλον της ομάδας μισθοφόρων Wagner μετά τη βραχύβια ανταρσία στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Η Wagner παρέχει δύναμη ασφαλείας για τις κυβερνήσεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μάλι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν αυτή την εβδομάδα κυρώσεις σε τρεις αξιωματούχους του Μάλι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, κατηγορώντας τους ότι καθιστούν τους ανθρώπους τους ευάλωτους στις «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Wagner, ενώ τη βοηθούν να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Καμία δημοσίευση για προβολή