Οι Αριστεροί με τα … “ακριβά κουβαδάκια”, η συνταγή της ακυβερνησίας, “τα έργα και η λάσπη”, οι λύκοι που αγαπούν την ομίχλη κ.ά.

    Η συνταγή της ακυβερνησίας. «Σε αυτούς οι οποίοι ακόμα σκέφτονται αν πρέπει να μας ψηφίσουν, θα τους ζητήσω να κάνουν μία απλή σύγκριση» είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας με πολίτες της Πάτρας: «Να θυμηθούν τι έγινε στη χώρα τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και τι έγινε στη χώρα τα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσαμε εμείς. Και να μιλήσουν τα έργα μας. Σας ρωτώ όλους εσάς, τι θυμάστε ακριβώς από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θυμούνται οι πολίτες; Το δημοψήφισμα, τα κλειστά ΑΤΜ, τους συνταξιούχους στο δρόμο. Μια πορεία μιας χώρας η οποία δεν στεκόταν καλά στα πόδια της».

    Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός σε συνομιλίες του με ομολόγους του άλλων χωρών, σημείωσε ότι «μου διηγούνται τις περιπέτειές τους στα πλαίσια πολυκομματικών κυβερνήσεων που αναγκάζονται να σχηματίσουν» και πρόσθεσε σχετικά με την απλή αναλογική: «Για εμάς, η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας και μεγάλων δυσκολιών για τη χώρα. Θέλουμε τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη στη δεύτερη κάλπη, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και να οδηγούμε το σκάφος της χώρας με ασφάλεια μέσα σε αυτά ταραγμένα νερά στα οποία πορευόμαστε. Όμως η πρώτη δοκιμασία είναι η πρώτη εθνική κάλπη».

    ***

    Αριστεροί και … “ακριβά κουβαδάκια”. “Το ξέρω ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί”, είπε ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Πάτρα. “Ξερω ότι τα 42 δισ. της Πολιτείας μπορεί να κράτησαν όρθιες μέσα στην πανδημία την οικονομία και την εργασία, αλλά ακολούθησε πόλεμος. Δεν πρέπει να πανηγυρίσουμε, αλλά δεν πρέπει και να μηδενίζουμε. Δεν ήταν τυχαίο ότι τον Οκτώβριο η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη πιο χαμηλή θέση ηλεκτρικού ρεύματος. Πρώτοι στην Ευρώπη φορολογήσαμε τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής.Εχουμε διαθέσει 12 δισ. ως φράγμα στα κύματα του διεθνούς πληθωρισμού. Ως προς το καλάθι του νοικοκυριού που ήδη ρίχνει τις τιμές σε προϊόντα, είναι ένα μέτρο το οποίο τώρα σπεύδουν να το εφαρμόσουν και άλλες χώρες. Προφανώς δεν αφορά τους αριστερούς του χαβιαριού ή τους σοσιαλιστές της σαμπάνιας. Ενδιαφέρει όμως το μέσο Έλληνα. Με αυτούς και με το καλάθι του νοικοκυριού είμαστε εμείς λοιπόν. Και όσοι το σνομπάρουν ας πάρουν το δικό τους ακριβό κουβαδάκι και ας πάνε να παίξουν αλλού”.

    ***

    Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,7% εφέτος και 1,6% το 2023 και το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Οι προβλέψεις για την Ελλάδα γίνονται σε ένα πλαίσιο γενικότερης επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,2% το 2023 από 3,1% εφέτος και της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 0,5% από 3,3%, αντίστοιχα.

    Η ανεργία στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 11,8% το επόμενο έτος από 12,6% εφέτος και 14,7% το 2021, ενώ για το 2024 προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση στο 11,3%. Για τον πληθωρισμό ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειωθεί το 2023 στο 4,3% και περαιτέρω στο 2,3% το 2024 από 9,7% εφέτος, εκτιμώντας ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν.

    ***

    Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις, ήρθε το χρήμα. Η Κομισιόν, έδωσε χθες το “πράσινο φως”  για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Έτσι, συνιστά στο Eurogroup να εγκρίνει και την τελευταία δόση ύψους 748 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Οι Βρυξέλλες θεωρούν επίσης ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι σύμφωνο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022.

    Η μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα, σημειώνει ότι η επιτυχής επίτευξη του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα.

    ***

    “Να εστιάζουμε στο έργο και όχι στην λάσπη”. «Υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο που αφορά την δουλειά που έχουμε κάνει. Το 2018 είχαμε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Φέτος θα πιάσουμε το 1 δισεκατομμύριο, 100 ουρές που γλιτώνει ο κάθε πολίτης», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

    «Νομίζω, συνέχισε, ότι αυτή είναι μια εκκωφαντική έκρηξη δουλειάς η οποία αγκαλιάζεται από όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από αυτό που ψηφίζουν. Αυτό ενόψει της προεκλογικής περιόδου στον πυρήνα του δεν μπορεί να χτυπηθεί, οπότε επιδιώκεται μέσα από ένα ευρύτερο κλίμα τοξικότητας να απονομιμοποιηθεί ηθικά. Είτε να χτυπηθούν τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν γύρω από αυτό είτε να μπούνε διάφορες θεωρίες συνομωσίας και να συσχετιστεί μια σοβαρή ιστορία, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση από την δικαιοσύνη με μια άλλη ιστορία, η οποία έχει αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες».

    Όπως μάλιστα τόνισε ότι «εν μέρει είναι αναμενόμενο λόγω του κλίματος και λόγω της εποχής, αλλά νομίζω ότι είναι τελείως άδικο απέναντι στους ανθρώπους που έχουν εργαστεί 3 χρόνια για να υλοποιήσουν όλα αυτά τα πράγματα. Στο τέλος όλα αυτά είναι κεκτημένα της χώρας, οφείλουμε να χτίζουμε όχι να γκρεμίζουμε, να εστιάζουμε στο έργο και όχι στην λάσπη».

    ***

    Τι κερδίσαμε από τις φοροαπαλλαγές.  Στα 12,88 δισ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες εσόδων από τις φοροαπαλλαγές που χορηγούνται σε νοικοκυριά, και επιχειρήσεις όπως προκύπτει από την έκθεση των φορολογικών δαπανών που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι φοροαπαλλαγές αυξήθηκαν μάλιστα κατά 4 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα ενός έτους ενώ καταγράφουν αύξηση σχεδόν 10 δισ. ευρώ από το 2016.

    Η ακτινογραφία των φοροαπαλλαγών αποτυπώνεται στον ειδικό τόμο που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2023 και δείχνει ότι την τελευταία τριετία στη λίστα των απαλλαγών και εκπτώσεων έχουν προστεθεί 225 νέες ρυθμίσεις με το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό να έχει αυξηθεί κατά 3,92 δις. ευρώ καθώς από 8,96 δις. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2019 έφθασε σε 12,88 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022.

    Η υγειονομική και ενεργειακή κρίση εκτόξευσε, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τις φορολογικές δαπάνες οι οποίες πλέον έχουν φθάσει τις 1.047. Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για τη στήριξη των εργαζόμενων, των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών αλλά και σε νέες φοροελαφρύνσεις που θεσπίστηκαν όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, η μείωση της προκαταβολής φόρου και οι απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος.

    ***

    Ενεργειακή κρίση. Ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής λύσης στην ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι επιχειρούν να κάνουν οι Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται προσχέδιο πρότασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου για ένα έτος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει στην παρούσα φάση το ποσό που θα αποτελέσει το ανώτατο όριο. Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται σε μια στιγμή που η ιδέα περιορισμού των τιμών διχάζει τις χώρες της ΕΕ εδώ και πολλούς μήνες. Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των 27 χωρών-μελών της Ένωσης αύριο Πέμπτη 24/11.

    ***

    Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν το το 55% των έδαφών τους. Ο πόλεμος μπαίνει σε μια νέα φάση ενόψει χειμώνα, αφότου η Ουκρανία απελευθέρωσε την πόλη της Χερσώνας και τις γύρω περιοχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχοντας ανακαταλάβει το 55% των έδαφών της από τον εισβολέα. Η γραμμή του πολεμικού μετώπου έχει πλέον αλλάξει σε βάρος της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά από προβλήματα: ψυχολογίας (πεσμένο ηθικό), συντονισμού, υλικοτεχνικού εφοδιασμού, διαφθοράς, ανεπαρκούς εκπαίδευσης κ.ά..

    Πολλές από τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία βρίσκονται τώρα εντός της εμβέλειας των ουκρανικών οπλικών συστημάτων.

    Ωστόσο, το αναδιαμορφωμένο τοπίο παράλληλα ευνοεί τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν μεν χάσει εδάφη αλλά τώρα μπορούν να θωρακιστούν κατά αποτελεσματικότερο τρόπο στα ανατολικά του Δνείπερου ποταμού. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ανταποκριτές των New York Times, οι Ρώσοι επί του παρόντος ενισχύουν τις άμυνές τους γύρω από τη Μελιτόπολη αλλά και στη βόρεια Κριμαία.
    ***

    «Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει σε πανευρωπαΐκή κλίμακα ένα δίκτυο ανθρώπων οι οποίοι είτε με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα επιχειρούν να εξουδετερώσουν όλους όσοι θα μπορούσαν να βλάψουν το καθεστώς του, αποκαλύπτουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι, πρώην ανταποκριτές στην Τουρκία, Λορ Μαρσάν και Ζιλιόμ Περιέ σε βιβλίο που εξέδωσαν υπό τον τίτλο «Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη», (Les Loups aiment la brume), κριτική του οποίου δημοσίευσε η Le Monde.

    Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για μια έρευνα με αντικείμενο τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ευρώπη και ειδικότερα για το πώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο δίκτυο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών που θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους του. Οι δύο δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για αδήλωτο στρατό, του οποίου αιχμή του δόρατος είναι η MIT, δηλαδή οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

    Θήτα Ευγενικός

    Καμία δημοσίευση για προβολή