Οι ευκαιρίες του νέου, πιο ευνοϊκού αναπτυξιακού νόμου. Ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα κρατικής στήριξης, με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Τα χρονοδιαγράμματα

Αναπτυξιακός νόμος: 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τις επιχειρήσεις, ο νέος, πιο ευνοϊκός αναπτυξιακός Νόμος, οι αιτήσεις για συμμετοχή στον οποίον, αναμένεται να ξεκινήσουν στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς. Ο νέος νόμος θα δίνει τη δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα όλων των μορφών και ανεξαρτήτως μεγέθους να προχωρήσουν σε επενδύσεις με τη στήριξη του Δημοσίου, υπό τη μορφή επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών.

Η πιο σημαντική ενδεχομένως καινοτομία που εμπεριέχεται στο νέο πλαίσιο,  αφορά τον χρόνο που απαιτείται για την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεσμευτεί δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Παπαθανάση ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών, ώστε να ξέρει ο επενδυτής αν μπορεί ή όχι να λάβει την ενίσχυση και να κάνει τον προγραμματισμό του.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο αρμόδιος για τον έλεγχο δημόσιος φορέας δεν δώσει απάντηση σε 45 ημέρες, ο φάκελος θα δίδεται άμεσα σε ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα πρέπει να αξιολογήσει την πρόταση εντός 15 ημερών. Με τον τρόπο αυτόν θα τηρηθεί ο όρος των 60 ημερών.

Ποιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής 

Δικαίωμα συμμετοχής στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν και τον τζίρο τους, με εξαίρεση τις ατομικές που αποκλείονται. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, ακόμη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να διεκδικήσουν τη δημόσια ενίσχυση, ιδρύοντας μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ, κάτι που όπως είπε είναι πλέον εξαιρετικά απλό.

Οι προϋποθέσεις 

Κατά τα άλλα, βασική προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση του προϋπολογισμού των υπό ένταξη επενδύσεων πάνω από τα ακόλουθα ελάχιστα όρια:

Πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζόμενοι με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ): 150.000 ευρώ
Μικρές επιχειρήσεις (έως 50 εργαζόμενοι με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ): 250.000 ευρώ
Μεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενοι με τζίρο έως 50 έως εκατ. ευρώ): 500.000 ευρώ
Μεγάλες επιχειρήσεις (πάνω από 250 εργαζόμενοι με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ): 1.000.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το ύψος των ενισχύσεων θα είναι κατά μέσο όρο αυξημένο 20% σε σχέση με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό. Ειδικά για τις περιοχές που πρέπει να αλλάξουν το οικονομικό τους μοντέλο με κρατική εντολή, π.χ. για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, η επιδότηση φτάνει στο 100%.

Είδος επένδυσης

Η επένδυση μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή της υποβολής αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καλύπτονται τιμολόγια δαπανών που εκδόθηκαν νωρίτερα. Από εκεί και πέρα το έργο θα πρέπει να συμβαδίζει με τους στόχους του προγράμματος. Συγκεκριμένα, τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να υπάγονται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός

  • Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων
  • Νέο Επιχειρείν – Ενίσχυση νέων επιχειρηματιών σε συγκεκριμένους κλάδους με κάλυψη δαπανών σύστασης, ερευνητικών δραστηριοτήτων, αλλά και δαπανών υλοποίησης αρχικών επενδύσεων
  • Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης – περιοχές απολιγνιτοποίησης (π.χ. Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη κ.ά.)
  • Ερευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία
  • Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία
  • Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα
  • Επιχειρηματική εξωστρέφεια
  • Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
  • Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  • Μεγάλες επενδύσεις
  • Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
  • Επιχειρηματικότητα 360ο
  • Είδη ενισχύσεων

Οι μορφές ενίσχυσης 

Οποια επιχείρηση ενταχθεί σε ένα από τα παραπάνω καθεστώτα, εξασφαλίζει τις ακόλουθες μορφές ενίσχυσης:

α. Φορολογική απαλλαγή. Απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται στους εταίρους.

β. Επιχορήγηση. Δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου

γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάλυψη τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων leasing για την απόκτηση καινούργιου εξοπλισμού, για έως και 7 έτη από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

δ. Επιδότηση του κόστους της νέας απασχόλησης. Κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή