Οι εμβολιασμοί ξεκινούν – Τώρα ψάχνουν το … “αντίδοτο” για τους δύσπιστους. Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να πετύχει την ανοσία της αγέλης

Για τα κρούσματα κορονοϊού η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εμβολιασμοί ξεκινούν με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να τους ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου.  Τώρα, η μεγαλύτερη πρόκληση – όπως και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες – είναι να πείσει τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο για να επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Τα μηνύματα από τις πιο ανεπτυγμένες, μάλιστα, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, αποδεικνύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος. Πολίτες αλλά ακόμα και γιατροί εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί και οι κυβερνήσεις καλούνται να διαχειριστούν ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα :

  • Να πάρουν τις κοινωνίες με το μέρος του για να μπορέσουν οι χώρες να απεγκλωβιστούν από τα καταστροφικά για τις οικονομίες και την ψυχολογία των πολιτών παρατεταμένα lockdown.

Δείτε ακόμη: Μέσω νεοσύστατου οργανισμού το Υπ. Υγείας καταστρώνει σχέδιο για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Ένας στους δύο Γάλλους εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό

Πρόσφατη έρευνα για το Ipsos έδειξε ότι σχεδόν μόνο ένας στους δυο Γάλλους ενήλικες (54%) προτίθεται να κάνει το εμβόλιο όταν διατεθεί στην αγορά.

Συγκεκριμένα στην εν λόγω κατάταξη είναι η τελευταία χώρα μεταξύ 15 χωρών με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έρχονται δεύτερες από το τέλος.

Ο σκεπτικισμός είναι τεράστιος στη χώρα όπου τα αντιβιοτικά δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, ωθώντας τον κόσμο σε εναλλακτικές θεραπείες. Πόσο αποτελεσματικό θα είναι το νέο εμβόλιο για τον κοροναϊό; Θα υπάρχουν παρενέργειες; αναρωτιούνται οι Γάλλοι, με τους γιατρούς να μην βοηθούν ιδιαίτερα την κατάσταση: ένα 26% των Γάλλων γιατρών θεωρεί ότι πολλά εμβόλια είναι άχρηστα. Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Είναι όμως αρκετά περίπλοκο.

«Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν πραγματικά οι αρνητές των εμβολίων όταν ξεκινήσουν οι εκστρατείες της ανοσοποίησης, φαίνεται όμως δύσκολο να πειστούν», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg Λιονέλ Λοράν ενώ επισημαίνει ότι η επικοινωνία του μηνύματος θα είναι κομβική μιας και οι σκεπτικιστές δηλώνουν μεγάλες επιφυλάξεις, επικαλούμενοι τις παρενέργειες και δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητά του.

Τί πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα 

Η χώρα μας θα παραλάβει τα πρώτα φορτία είτε στα τέλη Δεκεμβρίου είτε στις αρχές Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημιουργούνται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, κατανεμημένα στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.

Αν παραληφθούν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- ενδέχεται, εφόσον χρειαστεί, να δρομολογηθεί η δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίσουν εμβολιασμό μέσω sms, διαδικτυακά, ή τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτίθεται να εμβολιαστεί δημόσια κι έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να κινηθούν ανάλογα, ώστε δια του παραδείγματος να παρακινηθούν ακόμη και οι δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί πολίτες.

Η ταχύτητα και η συμμετοχή θα είναι άλλωστε δύο σημαντικές πτυχές στην υλοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, ώστε να χτιστεί με γρήγορους ρυθμούς ένας ικανός βαθμός ανοσίας στην κοινότητα και να περιοριστεί η δυνατότητα του ιού να διασπείρεται.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης σε καμπάνια εμβολιασμού κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ενώ έχουν πέσει ιδέες για την επιστράτευση αναγνωρίσιμων προσώπων με κοινωνικό εκτόπισμα, όπως ηθοποιοί, τραγουδιστές κλπ, προκειμένου να πειστούν οι δύσπιστοι.

Σχετικές πρωτοβουλίες, άλλωστε,  είναι έτοιμη να αναλάβει και η ΕΕ.

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα- Θα γίνουν 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε ένα μήνα, 5,5 εκατ. μέχρι τον Ιούλιο

Είναι ασφαλή τα εμβόλια κατά του κοροναϊού; Πέντε κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα τους και τις παρενέργειες

Καμία δημοσίευση για προβολή