Οι επενδύσεις, οι εξαγωγωγές, οι μαφιόζοι,τα επιτόκια καταθέσεων και τι καταλάβαμε από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

    ΚΕΠΕ: Σημαντική πρόοδος της χώρας στην οικονομική εξωστρέφεια

    Τα καλά και τα δυσάρεστα 1. Με δύο παράλληλες ανακοινώσεις τους ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ σκιαγραφούν τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

    • Διεθνείς και εγχώριοι φορείς αναθεώρησαν προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2022, αναφέρει το ΚΕΠΕ. Ενδεικτικά, το ΔΝΤ και η EBRD εκτιμούν πλέον ρυθμό μεγέθυνσης 5,2%, η Ε.Ε 4,9%, η Oxford Economics 6,11%, η S&P 5,6%, η Moody’s Analytics 5,7%, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ 6% και η Εθνική Τράπεζα 5,5-6%.

    “Στο ΚΕΠΕ εκτιμούμε ρυθμό ανάπτυξης 5,5% έναντι 4,3% στην προηγούμενη εκτίμησή μας”, αναφέρει η σχετική έκθεση. Συνεπώς, μέσα στην ενεργειακή κρίση, “η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου”.

    Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, σημειώνει το ΚΕΠΕ. Αναμένεται να ανέλθουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022. “Η Ελλάδα προσελκύει παγκόσμιους επενδυτικούς κολοσσούς (π.χ. Digital Realty, Google, Amazon Web Services, Microsoft, Pfizer, Deloitte, Cisco κ.ά), επεκτείνεται σε νέες αγορές, γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής. Ενδεικτικά, η χώρα εξάγει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περισσότερο από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία”.

    ***

    Τα καλά και τα δυσάρεστα 2. Επιδεινώθηκε  ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο καθώς διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες, σε σύγκριση με 104,9 τον Σεπτέμβριο και στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η πτώση αυτή συγκλίνει με τις αντίστοιχες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανάλογες πτωτικές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών κυρίως στις Υπηρεσίες και δευτερευόντως στη Βιομηχανία, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Το Λιανικό Εμπόριο, αντίθετα, φαίνεται να ανακάμπτει, όπως και τα Δημόσια έργα που στηρίζουν ακόμα τις Κατασκευές.

    ***

    Διπλασιες άμεσες ξένες επενδύσεις έγιναν στην Ελλάδα το 2021 από το 2020, ενώ το 2022 αναμένονται ακόμη περισσότερες, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο ήταν εξαιρετικό.

    Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, πέρυσι η συνολική αξία των άµεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε σε 6,3 δισεκατοµµύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 97%, συγκριτικά µε το 2020, έτος κατά το οποίο η εισροή ξένων κεφαλαίων υπήρξε αναιµική λόγω της πανδηµίας.

    Η φετινή χρονιά εκτιµάται ότι θα µπορούσε να ολοκληρωθεί µε νέο ρεκόρ ξένων επενδύσεων, δεδοµένου ότι το πρώτο εξάµηνο της φετινής χρονιάς η αξία των ξένων επενδύσεων αντιστοιχεί, ήδη, στο 75% αυτών του 2021 (4,8 δισ. ευρώ).

    Παρά τις καλές επιδόσεις, οι άµεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι µικρότερες, σε σύγκριση µε άλλες χώρες. Για παράδειγµα, το ύψος των ξένων κεφαλαίων που επενδύθηκαν το φετινό πρώτο εξάµηνο διαµορφώθηκε σε 6,1 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, σε 9,3 δισ. ευρώ στην Ιταλία και σε 5,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία.

    ***

    Επιστροφή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δείχνουν τα exit poll  που τον φέρουν να προηγείται με έστω μικρή πλειοψηφία των αντιπάλων του. Ο Νετανιάχου εκτιμάται ότι θα λάβει 61 έως 62 έδρες επί συνόλου 120 στην Κνεσέτ, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση.

    Τα exit poll τριών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών έδειξαν ότι το κόμμα του κ. Νετανιάχου, το Λικούντ, τερμάτισε πρώτο με 30 έως 31 έδρες, ενώ το ευρύτερο δεξιό μπλοκ του κέρδισε 61 έως 62 έδρες — αρκετές για να σχηματίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 120 εδρών.

    Το κεντρώο κόμμα του πρωθυπουργού Γιαϊρ Λαπίντ, Yesh Atid, προβλεπόταν να κερδίσει 22 έως 24 έδρες και η ευρύτερη συμμαχία του 54 έως 55 έδρες. Ένα αδέσμευτο κόμμα κέρδισε τις υπόλοιπες έδρες.

    ***

    Δεκάδες μαφιόζοι της Σικελίας και μαζί με «καθωσπρέπει» συνεργούς τους παίρνουν τον δρόμο της φυλακής ύστερα από μια δίκη-ορόσημο που απέδειξε ότι η συγκεκριμένη συμμορία εξαπάτησε την ΕΕ κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ.

    Η δίκη των 101 κατηγορουμένων διήρκεσε περίπου 1,5 χρόνο, διεξήχθη δε σε ένα δικαστήριο που έμοιαζε μάλλον με bunker -για λόγους ασφαλείας-  στη Μεσσίνα

    Η δίκη ολοκληρώθηκε νωρίς την Τρίτη, με 91 από τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε συνολικά 660 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα όπως απάτη, ψευδείς δηλώσεις, εκβιασμός, δημιουργία ψεύτικων εταιρειών για παράνομο κέρδος και διακίνηση ναρκωτικών.

    ***

    Σε δύο συμπεράσματα για την ενεργειακή κρίση καταλήγει ανάλυση του Economist:

    Το ένα είναι ότι, οκτώ μήνες μετά την ενεργειακή αντιπαράθεση, η Ρωσία διατηρεί περισσότερες επιλογές για κλιμάκωση από τη Δύση. Έχει ήδη κλείσει την κύρια οδό τροφοδοσίας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά το μπλοκ χρειάζεται ό,τι μπορεί να βρει, οπότε η διακοπή των υπολοίπων αγωγών θα προκαλούσε όλεθρο. Και ό,τι ενέργεια αγοράζει η Ευρώπη από άλλους πρέπει να περνάει από κόμβους και αλυσίδες που η Ρωσία, στην μέγιστη αποθράσυνση της, θα μπορούσε να προσπαθήσει να καταστρέψει.

    Το άλλο συμπέρασμα είναι ότι τα εμπάργκο δεν θα εξαντλήσουν το ταμείο της Ρωσίας, τουλάχιστον έως ότου η Ευρώπη προετοιμαστεί να υποστεί πολύ περισσότερο πόνο. Όσο περισσότερα ρωσικά καύσιμα δεν μπορούν να βγουν στην αγορά, τόσο περισσότερα πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη για να τα αντικαταστήσει—ενώ οι αυξανόμενες τιμές περιορίζουν τις απώλειες του Κρεμλίνου. Μόνο όταν οι τιμές του πετρελαίου δεν μπορούν να αυξηθούν χωρίς να καταστρέψουν τη ζήτηση, η Ρωσία θα υποφέρει πραγματικά. (Την αποκλειστικότητα του Economist στην Ελλάδα έχει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.)

    ***

    Με συμβολικές αυξήσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις θα απαντήσουν οι τράπεζες στις πιέσεις που δέχονται να ανεβάσουν τις αποδόσεις των καταθετών, συμβαδίζοντας με την άνοδο στο κόστος των δανείων.

    Αν κάτι γίνεται φανερό είναι ότι ο ανταγωνισμός έχει πάψει να παίζεται στο «γήπεδο» των καταθέσεων, καθώς οι τράπεζες δεν βρίσκουν λόγο να πληρώσουν για να προσθέσουν και άλλη ρευστότητα στην ήδη υπερβάλλουσα ρευστότητα, ύψους 50 δισ. ευρώ, που κατέχουν. Η «μπάλα» βρίσκεται εδώ και καιρό στο «γήπεδο» των δανείων όπου ο ανταγωνισμός έχει μεταφερθεί στα επιτοκιακά περιθώρια (spreads), σημειώνει το insider.gr.

    ***

    Καμία δημοσίευση για προβολή