Οι εξελίξεις στα Σκόπια καταλύτης και στην Ελλάδα – Γιατί αγωνιούν Τσίπρας – Καμμένος

Το τηλέφωνο χτύπησε και η νέα διαπραγμάτευση κράτησε μία ώρα. Τσίπρας και Ζάεφ «ολοκληρώνουν» τη συμφωνία τους αύριο

Το «ναι» ή το «όχι» της Σκοπιανής βουλής και αν θα οδηγηθεί η γειτονική χώρα σε εκλογές έχει αναχθεί σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και στην Ελλάδα, καταδεικνύοντας τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

Η αποτυχημένη διαπραγμάτευση που κατέληξε στη συμφωνία των Πρεσπών, σε συνδυασμό με το φιάσκο του δημοψηφίσματος την περασμένη Κυριακή, ανέδειξαν το «Μακεδονικό» σε κορυφαίο ζήτημα ή ακόμη και στο «κλειδί» για την επιβίωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, περιμένουν με αγωνία την απόφαση της βουλής στην ΠΓΔΜ για να σχεδιάσουν και τις επόμενες κινήσεις τους. Όλα δείχνουν  πάντως ότι η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές και η όποια διαδικασία έχει απομείνει όρθια για το ονοματολογικό μεταφέρεται για πολύ αργότερα από τον Μάρτιο.

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πιθανό να ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας εκλογές τον Μάιο μετατρέποντας σε άτυπο δημοψήφισμα για το «Μακεδονικό» την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εκτός κι αν αποφασίσει μέσα στον Απρίλιο να φέρει προς κύρωση τη συμφωνία κι εκεί να «παιχτούν» όλα τα πολιτικά παιχνίδια που είναι στο τραπέζι. Όπως η πρόταση δυσπιστίας για την οποία ο Νίκος Βούτσης αισθάνεται σίγουρος ότι δεν θα ευδοκομήσει. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Η ΝΔ δεν θα βρει σε αυτή τη Βουλή 151 βουλευτές να ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης».

Τώρα αλλάζουν τα σχέδια …

Το σίγουρο είναι ότι η τροπή που πήρε η υπόθεση του «Μακεδονικού» ακύρωσε τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ήθελε να πάει σε εκλογές έχοντας μια… διεθνή διπλωματική επιτυχία για την οποία θα αποθεωνόταν από τη Δύση. Πλέον είναι απλός παρατηρητής των εξελίξων όσων θα συμβούν στην ΠΓΔΜ, αν θα προκηρυχθούν εκλογές και αν ο Ζόραν Ζάεφ θα εξακολουθήσει να είναι συνομιλητής ή αν η μεταξύ του συμφωνία θα καταρρεύσει.

Τα Σκόπια επικρατεί αναβρασμός και πιθανότατα η Τετάρτη να είναι η μέρα της κρίσης για την κυβέρνηση Ζάεφ.

Το στοίχημα της συγκέντρωσης του «μαγικού» αριθμού των 80 βουλευτών που θα επιτρέψει την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπει η Συμφωνία θα κριθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Αν η προσέγγιση περίπου τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών, κάποιων βουλευτών μικρότερων κομμάτων που συνεργάζονται με το VMRO και δύο – τριών βουλευτών του VMRO, που παρά την επίσημη γραμμή του κόμματος για μποϊκοτάζ συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, δεν αποφέρει καρπούς για την κυβέρνηση, τότε ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές είναι ανοιχτός.

Καμία δημοσίευση για προβολή