Οι νέες επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες έφτασαν στο 1 δισ. ευρώ

Στο 20% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου αντιστοιχούν οι επενδύσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το οποίο για το 2017 έφτασε στο 1 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2017 οι επενδύσεις της περασμένης χρονιάς έφθασαν πέρυσι τα 998 εκατ. ευρώ, έχοντας παρουσιάσει μεν μείωση σε σύγκριση με τα 1,13 δισ. ευρώ του 2016, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΕΕΤΤ, «αντιστοιχεί στο 19,9% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου, γεγονός που οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις από τους τρεις μεγάλους παρόχους (Όμιλος ΟΤΕ, VODAFONE, WIND) τόσο σε σταθερά (δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι-FTTH) όσο και σε κινητά δίκτυα».

Στόχος των επενδύσεων αυτών ήταν κατά κύριο λόγο η τηλεπικοινωνιακή υποδομή και οι υπηρεσίες αδειοδότησης ή/ και δικαιωμάτων χρήσης.

Ειδικά για τις κινητές επικοινωνίες, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΕΕΤΤ, το 2017, ο αριθμός των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας ανήλθε σε 16,2 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,5% σε σχέση με το 2016, με τις ενεργές συνδέσεις να αυξάνονται συγκριτικά περισσότερο (3,2%) ανερχόμενες περίπου στα 13 εκατ. Η χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας χαρακτηρίστηκε από μικρή αύξηση ως προς τα λεπτά ομιλίας εντός της Ελλάδας, σημαντική μείωση στη χρήση των σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS), ενώ θεαματική ήταν η αύξηση της χρήσης υπηρεσίας δεδομένων. Ο όγκος φωνητικών κλήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 2% σε σχέση με πέρυσι και το 59% αυτών των κλήσεων πραγματοποιήθηκε σε κινητά εντός του ίδιου δικτύου κινητής τηλεφωνίας (on-net) (έναντι 62% το 2016).

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ