Οι περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία θα ισοφαριστούν με τη … μελλοντική ανάπτυξη λέει το υπουργείο Οικονομικών

 

Μπορεί οι δυσκολίες στην ελληνική Οικονομία να παραμένουν, οι φόροι να πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οίκοι να αρνούνται μία ελληνική αναβάθμιση, αλλά το οικονομικό επιτελείο, επικεντρώνεται στους “θετικούς αριθμούς” που βγάζει η στατιστική των αριθμών της οικονομίας και υπόσχεται “νέα μέτρα ελάφρυνσης”.

Από την οδό Νίκης, απαντούν στην κριτική σχετικά με τις μειωμένες δαπάνες για Υγεία και Παιδεία, στο Μεσοπρόθεσμο, τονίζοντας ότι μπορεί τα ποσοστά επί του ΑΕΠ να μειώνονται, αλλά η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια “θα είναι τόσο μεγάλη, που τα πραγματικά ποσά θα είναι μεγαλύτερα”…

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε το υπουργείο μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, τονίζεται ότι η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια και πλέον συμμετέχει ως κανονικό κράτος -μέλος της ΕΕ στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Μία από αυτές τις διαδικασίες είναι η υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας όπου παρουσιάζεται η δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια – όπως αντίστοιχα γίνεται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Στο κείμενο φαίνεται ξεκάθαρα ότι η σκληρή λιτότητα που παράγει υπερπλεονάσματα θα συνεχιστεί, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “είναι θετικό,ως προς τους δημοσιονομικούς  αλλά μπορεί και να αλλάξει”. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι με την παρούσα κατάσταση, χωρίς αλλαγή πολιτικής και χωρίς τις ελαφρύνσεις που έχουν διαρρεύσει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, θα υπερκαλύπτονταν για κάθε έτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιονομικός χώρος ( η υπερκάλυψη του στόχου) εκτιμάται σε 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 0,4% το 2020, 0,6% το 2021 και 1,1% το 2022. Μπορεί όμως να μην δούμε στα δημόσια ταμεία αυτά τα «ματωμένα πλεονάσματα», καθώς το Μαξίμου ετοιμάζεται να τα χρησιμοποιήσει για προεκλογικές παροχές.

Όπως εξηγείται αρμοδίως, οι λεπτομέρειες της κατανομής του δημοσιονομικού χώρου – τι δηλαδή θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας και τι στην αύξηση των δαπανών – θα καθοριστεί με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής  Στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κατανομή είναι “ενδεικτική”, όπου το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για τις περικοπές δαπανών σε κρίσιμους τομείς, επισημαίνεται προς τα ΜΜΕ, που χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για τους υπολογισμούς τους, ότι αυτή ήταν ενδεικτική κατανομή και δεν είναι το τελικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, από την οδό Νίκης τονίζουν “ας κάνουν υπομονή μέχρι την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Έως τότε μπορούν να εξασκήσουν τα μαθηματικά τους… διότι η υποτιθέμενη μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία είναι στην πραγματικότητα αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ για την υγεία και πάνω από 400 εκατ ευρώ στην παιδεία. Απλά η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ”.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή