Οι “ορθολογικές” βελτιώσεις που εξετάζει το ΥΠΕΘΟ στο φορολογικό ν/σ βάσει σχολίων που δέχθηκε στη δημόσια διαβούλευσή του

Σύμφωνα με πληροφορίες, τροποποιήσεις εξετάζονται μεταξύ άλλων στους συντελεστές προσαύξησης της εισοδηματικής βάσης υπολογισμού του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος ανάλογα με τα έτη λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Δημόσια διαβούλευση - Φορολογικό νομοσχέδιο

Βελτιώσεις “στα σημεία”, στο αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο βάσει των πολυάριθμων σχολίων που αυτό έχει συγκεντρώσει στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσής του – λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 27/11 – φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Αν και το νομοσχέδιο δεν αφορά αποκλειστικά στη θεσμοθέτηση τεκμαρτού ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως είναι φυσικό το συγκεκριμένο ζήτημα συγκεντρώνει και τις περισσότερες αντιδράσεις, σχόλια και προτάσεις. Οι όποιες τροποποιήσεις προκύψουν σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη βασική λογική και προσέγγιση της κυβέρνησης, αν και δεν αποκλείεται η εκλογίκευση συγκεκριμένων ρυθμίσεων, ούτως ώστε αυτές να καταστούν κατά το δυνατόν δικαιότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τροποποιήσεις εξετάζονται μεταξύ άλλων στους συντελεστές προσαύξησης της εισοδηματικής βάσης υπολογισμού του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος ανάλογα με τα έτη λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Υπενθυμίζεται, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ως εναρκτήρια βάση τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος τις μεικτές ετήσιες βασικές αποδοχές – 10.920 Ευρώ – με προσαυξήσεις επ’ αυτής 10% έως 30% κλιμακωτά από το έκτο έτος δραστηριοποίησης του ελεύθερου επαγγελματία και μετά.

Στο “μικροσκόπιο” του υπουργείου φέρονται να βρίσκονται και οι προσαυξήσεις της ανωτέρω βάσης υπολογισμού κατά 35% έως 100% ανάλογα με τον αληθώς πραγματοποιούμενο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, όπως και οι σχετικές προσαυξήσεις λόγω απασχόλησης τουλάχιστον ενός εργαζόμενου.

Ορθολογικές προσθήκες ή/και βελτιώσεις δεν αποκλείεται να προκύψουν και στον κατάλογο μερικής ή ολικής απαλλαγής και εξαίρεσης από το διοικητικά οριζοντίως καθοριζόμενο φορολογητέο εισόδημα, ενώ εξετάζεται και ενδεχόμενη ταχύτερη μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του φορολογικού νομοσχεδίου, μπορούν να το πράξουν εδώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή