Οίκος Fitch: Μικρότερη η ανάπτυξη κατά 0,57 % στην Ελλάδα και κατά 1,5 % στην Ευρωζώνη του 2022

Η Fitch Ratings αναβάθμισε Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank

Ο Οίκος  Fitch υποβαθμίει την πρόβλεψη του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 κατά 0,57 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν έβλεπε ανάπτυξη 4,1%. Παράλληλα, προβλέπει επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης, που  θα επιβραδύνει αλλά δεν θα ανατρέψει τη δημοσιονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

  • Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο σύνολο της ευρωζώνης χαμηλότερα κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3%.

Συγκριτικά με τις άλλες χώρες, η Σλοβακία αναμένεται να υποστεί τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τον ουκρανικό πόλεμο, με τη Fitch να αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη κατά 2,57 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα, ενώ η Μάλτα είναι η μόνη που θα ευνοηθεί οριακά όσον αφορά την ανάπτυξη (0,11 ποσοστιαίες μονάδες).

Από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν εξαιρετικά μεγάλη έκθεση στη ρωσική ενέργεια και ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη αναμένεται να είναι μεγάλος, με τη Fitch να μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των δύο χωρών κατά 1,9 και 1,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα εκτιναχτεί στο 5% φέτος έναντι 2,6% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4% αντί για 1,3% που αναμενόταν προηγουμένως.

Επιβράδυνση της δημοσιονομικής ανάκαμψης

Η Fitch αναμένει επίσης ότι τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις από τον ουκρανικό πόλεμο θα επιβραδύνουν τη δημοσιονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, τονίζει ότι λόγω της καλύτερης του αναμενομένου δημοσιονομικής απόδοσης το 2021 υπάρχει «μαξιλάρι» για αύξηση των δαπανών.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα ότι το μείγμα της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής είναι διαφορετικό από ότι ήταν στην πανδημία καθώς η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Τούτο αναμένεται σύμφωνα με τη Fitch να περιορίσει την αύξηση των δαπανών, ειδικά στις χώρες με υψηλό χώρες.

Οι υπερχρεωμένες χώρες γνωρίζουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για αντι-κυκλικές πολιτικές είναι πιο περιορισμένα από ότι ήταν στην αρχή της πανδημίας.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή