Παρατείνεται η ισχύς του νόμου Κατσέλη μέχρι τον Φεβρουάριο

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Σε ερωτήματα για το αν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για δύο μήνες ανέφερε ότι «θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό», «θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη ή όχι». «Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων», απάντησε ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Κρίσιμη συνάντηση 

Η σημερινή σύσκεψη αποτελεί ένδειξη ότι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει σημαντικά, ενδεχομένως δε, να βρίσκονται και στο τελικό στάδιο, ωστόσο το νέο πλαίσιο προστασίας αναμένεται να τύχει ενδελεχούς εξέτασης καθώς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι πολύ στενά.

Η κυβέρνηση προωθεί λύση βασισμένη στο κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει κούρεμα οφειλής και επιμήκυνση διάρκειας και πληρωμή των 2/3 της δόσης από τον δανειολήπτη και του 1/3 από το Κράτος.

[more]

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Για την ακρίβεια η κυβέρνηση προτείνει προστασία της α’ κατοικίας έναντι των πλειστηριασμών εάν: η κατοικία ήταν αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, η συνολική αξία της περιουσίας του είναι μέχρι 350.000 ευρώ (έχει και κάποιο άλλο ακίνητο στο χωριό ή αλλού μικρής αξίας) και το ετήσιο εισόδημά του δανειολήπτη είναι μέχρι 35.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τον πήχη προστασίας στα ισχύοντα επίπεδα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες ώστε το όριο προστασίας να μην πέσει κάτω από τις 150.000 ευρώ (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας).

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουν έναντι του SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την πάταξη του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών, ζητούν να πέσει το όριο προστασίας της 1ης κατοικίας κάτω από τις 100.000 ευρώ, ωστόσο, η κυβέρνηση το απορρίπτει και συζητά πολλαπλάσιο όριο.

Σήμερα ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή