Κρίσιμες συζητήσεις με τους θεσμούς: Στο τραπέζι μείωση φόρων, ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου, ‘κόκκινα’ δάνεια

Στοιχεία προϋπολογισμού

Κρίσιμες συζητήσεις για όλα τα ανοικτά θέματα θα έχει σήμερα και αύριο το οικονομικό επιτελείο με εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.

Η καλύτερη, από το αναμενόμενο, πορεία της οικονομίας το 2021 αποτελεί το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης για να «περάσει» μέτρα μείωσης φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, και μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων, όπως η μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ενέργειας (ρεύμα και φυσικό αέριο).

Από την άλλη πλευρά οι θεσμοί, με δεδομένη την έξοδο της Ελλάδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο του 2022, θα επιμείνουν ότι μέσα στο επόμενο οκτάμηνο πρέπει να «κλείσουν» όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των εταίρων τον Ιούνιο του 2018.

“Αγκάθι” οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

Θέματα «αγκάθια» είναι  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου προς ιδιώτες, οι παρεμβάσεις στην υγεία και τη δικαιοσύνη, αλλά και θωράκιση του τραπεζικού συστήματος έναντι της νέας γενιάς των «κόκκινων» δανείων. Όπως είναι γνωστό στόχος του οικονομικού επιτελείου  είναι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2022. Επίσης θα υπάρξουν συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θέμα στο οποίο υπάρχουν διαφορές τόσο με την ελληνική πλευρά όσο και μεταξύ των θεσμών, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι ανοιχτές εκκρεμότητες

Σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει την 11η αξιολόγηση η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο αλλά επισημαίνονται καθυστερήσεις σε θέματα όπως:

  • στην ταχύτητα εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες,
  • στον τομέα της δικαιοσύνης όπου οι εργασίες για τη σύσταση μονάδων του Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων δεν προχωρούν τόσο γρήγορα,
  • στη θέσπιση νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έως το τέλος έτους,
  • στην υγεία, όπου θα συζητηθούν οι κεντρικοί διαγωνισμοί για την υγεία αλλά και η έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις είναι θέμα λίγων ημερών και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσουν το 2022 λιγότερο  φόρο για την ακίνητη περιουσία τους αλλά, όπως έχει ήδη γράψει το Economico.gr θα υπάρξουν και αρκετοί φορολογούμενοι που θα πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους αφού το δημόσιο θα έχει περίπου τα ίδια έσοδα με φέτος. Οι ιδιοκτήτες αυτοί είχαν περιουσία που είχε υπαχθεί στις αντικειμενικές αξίες με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να πληρώνουν μικρότερους φόρους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από τις αρχές τους 2022 θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού νέες περιοχές, κυρίως σε τουριστικές περιοχές (Π.χ. Χαλκιδική, Μύκονος, Κως, Κεφαλλονιά)  και οι νέες ζώνες θα φέρουν και μεγάλες αυξήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα και στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξή του να αρχίσει τον Μάρτιο του 2022 σε 10 ισόποσες δόσεις.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή