«Ολική επαναφορά» στην αγορά ενέργειας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλαγή των κανόνων παιχνιδιού στην αγορά ενέργειας και τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά χονδρικής φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας.

Στόχος του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη είναι να δημιουργηθεί  μία πλήρως λειτουργική και διασυνδεδεμένη εσωτερική αγορά ενέργειας, όπου θα μπούνε κανόνες που θα προστατεύουν τα συμφέροντα τόσο της ΔΕΗ, όσο και των απλών καταναλωτών.

Νέο «αίμα» για να σωθεί η ΔΕΗ, στοπ στο πλαφόν αποδοχών

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να επαναφέρει τη ΔΕΗ στο δρόμο της βιωσιμότητας και να την απελευθερώσει από τους «ασφυκτικούς περιορισμούς» που της προκαλούν ασφυξία.

Η εταιρεία δεν μπορεί να πάει μπροστά με ένα «γερασμένο» προσωπικό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας σύγχρονης εταιρείας.

Για αυτό, το υπουργείο αποφάσισε ότι θα ενισχυθεί με νέο προσωπικό αορίστου χρόνου (και με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ και μη εφαρμογή σε αυτούς του προστατευτικού πλαισίου της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), ενώ οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι, οι Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές της εταιρείας θα εξαιρούνται εξαιρούνται του πλαφόν των αποδοχών που είχε επιβληθεί το 2015.

Επίσης, ετοιμάζεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά η εταιρεία, με στόχο την ανανέωση, τη μείωση των δαπανών και ενόψει της απολιγνιτοποίησης.

Η ΔΕΗ θα λειτουργεί πλέον με τις βέλτιστες αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης και θα ενδυναμωθούν τα εταιρικά της όργανα.

Τέλος στις απόπειρες χειραγώγησης της αγοράς χονδρικής

Για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει ένα «Χρηματιστήριο Ενέργειας» με διαπραγμάτευση επί των ενεργειακών προϊόντων χονδρικής, που θα αποτρέπει κάθε απόπειρα χειραγώγησης και θα επιβάλλει στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν να προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό και τη διαφάνεια.

Ρόλο επιτηρητή σε όλο αυτό θα αναλάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ με ειδική ρύθμιση προβλέπεται και «πέλεκυς» για όσους δεν συμμορφώνονται:

  • διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες αφορούν παραβάσεις στο πλαίσιο του Κανονισμού REMIT, οι οποίες αφορούν και φυσικά πρόσωπα και ως εκ τούτου θα πρέπει ως προς αυτά τα πρόστιμα να αποσυνδεθούν από τον κύκλο εργασιών των νομικών προσώπων
  • διοικητικά μέτρα τα οποία μπορεί να λαμβάνει η Αρχή ανεξαρτήτως επιβολής ή μη προστίμου,
  • κριτήρια ως προς τον προσδιορισμό και την επιμέτρηση του ύψους των προστίμων που επιβάλλονται από την Αρχή.

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Με τη διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο μέρη, ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ, το υπουργείο ανοίγει τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και την ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.

Στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΕ εντάσσονται οι συμμετοχές σε ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε., ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. και ΔΕΔΑ Α.Ε., η κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. επί των παγίων των Δικτύων Διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. για την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής δικτύων διανομής.

Το 65% των μετοχών της νέας εταιρίας περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο τις πωλεί και τις μεταβιβάζει στο σύνολό τους, ενώ το υπόλοιπο 35 % των μετοχών συνεχίζει να κατέχεται από την ΕΛΠΕ Α.Ε, η οποία συμμετέχει με το ποσοστό αυτό στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε παραμένει σε πρώτο χρόνο θυγατρική της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και οι μετοχές της διανέμονται pro rata κατά 65% στο ΤΑΙΠΕΔ και 35% στην ΕΛΠΕ Α.Ε

Τρεις οι Προμηθευτές Καθολικής Ενέργειας

Η ΔΕΗ θα αποδεσμευτεί πλέον από την ιδιότητα του «Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας» και θα την μοιράζεται πλέον με τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους της αγοράς.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στο εξής οι δήμοι θα προσχωρούν ως εγγυητές στις συμβάσεις προμήθειας, προκειμένου να μπει ένα τέλος στο «βουνό» χρεών που έχουν συσσωρευτεί στη ΔΕΗ από δημοτικές επιχειρήσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή