Ομηρος του παρελθόντος και του παρόντος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κουμαντάρει το καράβι που βάζει νερά.

Φανταστείτε - για μια στιγμή - την κρίση του κοροναϊού να τη διαχειρίζονται οι κ.κ. Τσίπρας και Πολάκης. Έτσι ως κακό όνειρο...

Με ανάρτησή του στο Facebook o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης απευθύνεται σε “κουφάλες” με την προειδοποίηση ότι “θα τους ξεφτυλίζει” (sic) μέχρι να δουν μαύρο χιόνι και ότι θα τους κρεμάσει “σαν τα ψάρια στην ψαροκρεμάστρα”.

Τι να πει για να ακουστεί πιο δυνατά από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας επί πρωθυπουργίας του ο Αλέξης Τσίπρας; Είναι ένα χαμένο παιχνίδι αυτό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο καλή προσπάθεια κι αν κάνει.

Και δεν είναι το πρόβλημά του μόνο ο Π. Πολάκης που καθορίζει την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Facebook υφολογικά και επί της ουσίας. Σκελετοί από το ντουλάπι βγαίνουν διαρκώς. Τελευταία προσελκύει το ενδιαφέρον στα social media η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή. Το πιο πρόσφατο “επίτευγμά” της είναι ότι ζητά την υπογραφή του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια σε ειδική βεβαίωση που έχει φτιάξει ο δικηγόρος της προκειμένου να φορέσει μάσκα.

Να κλάψεις ή να γελάσεις άμα ηγείσαι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που για πέντε χρόνια κυβέρνησε τη χώρα;

Εχεις πολλούς λόγους και να κλάψεις και να γελάσεις. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Κ. Μάρκου χυδαιολόγησε ακραία μέσα στη Βουλή και μετά ζήτησε μισή συγνώμη χωρίς να υποστεί καμία κύρωση από το κόμμα του. Η Ν. Κασιμάτη περιέγραψε ως “πολιτική ανάλυση” το “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι” που της έφερε μηνύσεις από αστυνομικούς, ενώ ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης αρνείται να επαναπροσλάβει συνεργάτιδά του έγκυο παρά τη δικαίωσή της από το δικαστήριο.

  • Και αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βάλει στη θέση τους τους “μικρούς”, θα τα βάλει με τους “μεγάλους”, με τον Ν. Παππά ή τον Δ. Παπαδημούλη;

Οσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει ρήξεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Αποφεύγει ακόμη και τις χαμηλής έντασης συγκρούσεις, δεν “αδειάζει” ευθέως και ανοιχτά κανέναν, αφήνει τα προβλήματα να σέρνονται και την αρνητική δημιοσότητα να ανακυκλώνεται από εστίες που ανάβαουν η μια μετά την άλλη χωρίς να σβήσει καμία στο ενδιάμεσο.

  • Ακόμη και στελέχη που βρίσκονται κοντά του παραδέχονται πλέον σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κουμαντάρει το καράβι που βάζει νερά. Αργεί να πάρει αποφάσεις, διστάζει να κόψει κεφάλια ή έστω να κόψει τον αέρα όσων έχουν ξεφύγει, είναι αμφίθυμος και αδύναμος να επιβάλει κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς σε όσους φέρουν την ταμπέλα ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν υπάρχει πρόσωπο που μπορεί να εμπνεύσει για ελπιδοφόρα αλλαγή κορυφής. Υπάρχει, όμως, απογοήτευση, ηττοπάθεια και συμφιλίωση με την ιδέα ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν θα ξεπεράσει τον εαυτό του ακόμη και αν μόνο έτσι θα είχαν κάποια πιθανότητα σωτηρίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή