ΟΟΣΑ: Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για παγκόσμιο ψηφιακό φόρο

ΟΟΣΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή μιας παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας έκανε ο ΟΟΣΑ, μετά τη δημοσίευση νομικού κειμένου το οποίο προσδιορίζει ποια κράτη μπορούν να επιβάλλουν φόρους στις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη.

Η συμφωνία, που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τετάρτης, κωδικοποιεί την απόφαση ορόσημο που κατέληξαν οι χώρες πριν από δύο χρόνια για την ενημέρωση του διεθνούς φορολογικού συστήματος για την ψηφιακή εποχή.

«Η κυκλοφορία αυτού του κειμένου (…) αντιπροσωπεύει ένα άλλο σημαντικό βήμα προς την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας του Οκτωβρίου 2021», δήλωσε η Manal Corwin, διευθύντρια στο Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ.

Εάν υπογραφεί και επικυρωθεί από αρκετές χώρες, το κείμενο θα οδηγήσει σε αναδιανομή κερδών αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από πολυεθνικές σε χώρες όπου πραγματοποιούνται πωλήσεις. Περίπου 143 χώρες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στον ΟΟΣΑ.

Οι υφιστάμενοι διεθνείς φορολογικοί κανονισμοί, οι οποίοι σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1920, είναι παρωχημένοι, καθώς δεν δίνουν στις χώρες το δικαίωμα να φορολογήσουν ψηφιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους αλλά δεν έχουν φυσική παρουσία.

Οι αλλαγές θα ισχύουν για πολυεθνικές με έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ και περιθώριο κέρδους άνω του 10%. Για αυτές τις εταιρείες, το 25 τοις εκατό των κερδών τους πάνω από ένα περιθώριο 10 τοις εκατό θα φορολογείται στις χώρες όπου πραγματοποιούν πωλήσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να αυξήσουν έσοδα από 17 έως 32 δισ. δολάρια ετησίως, προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο πόσες εθνικές κυβερνήσεις θα επικυρώσουν τη συμφωνία.

Καμία δημοσίευση για προβολή