ΟΟΣΑ: Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2021, παρά τα “αναχώματα” των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων

ΟΟΣΑ ανάπτυξη

Η πολύ θετική πορεία των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, επιβεβαιώνεται και από την  τελευταία αναφορά του ΟΟΣΑ για τις ξένες επενδύσεις στον πλανήτη (FDI in Figures, Oct. 2022), η οποία καταδεικνύει με στοιχεία  ότι το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) για την Ελλάδα.

Πολύ θετικά τα στοιχεία και για το 2022

Παράλληλα, πολύ θετικά εξελίσσεται και το 2022 για τη χώρα μας, παρόλο που οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις βάζουν ισχυρά αναχώματα στην παγκόσμια διακίνηση κεφαλαίων και την παγκοσμιοποίηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την περασμένη χρονιά, οι εισερχόμενες ΑΞΕ στη χώρα μας ανήλθαν σε 6,32 δισ. δολ. ΗΠΑ και ήταν διπλάσιες σε σχέση με εκείνες του 2020. Επίσης, ήταν αυξημένες κατά 26% σε σχέση με το 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Τη χρονιά εκείνη είχαμε εισερχόμενες ΑΞΕ ύψους 5,01 δισ. ευρώ.

Επίσης, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η καλή πορεία συνεχίστηκε και το 2022, όπου στο α’ εξάμηνο η Ελλάδα δέχθηκε επενδύσεις ύψους 4,83 δισ. δολ. ΗΠΑ. Το ύψος αυτών των επενδύσεων αντιστοιχεί στο 76% των εισερχόμενων επενδύσεων του συνόλου της περασμένης χρονιάς. Επομένως, αν δεν συμβεί κάτι δραματικό, το 2022 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τη χώρα.

Επιβράδυνση των εξαγωγών παγκοσμίως 

Πάντως, με βάση τα στοιχεία των δύο πρώτων εξαμήνων του έτους που διανύουμε, οι ΑΞΕ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον πλανήτη επιβραδύνονται.

Στην Ελλάδα, μετά από ένα θεματικό α’ τρίμηνο όπου οι ΑΞΕ ανήλθαν σε 2,87 δισ. ευρώ, στο β’ τρίμηνο υποχώρησαν κατά 31% και περιορίσθηκαν σε 1,96 δισ. ευρώ. Το μέγεθος ωστόσο αυτό είναι αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 19,2%, δεδομένου ότι στο β’ τρίμηνο του περασμένου έτους οι ΑΞΕ είχαν ανέλθει σε 1,64 δισ. ευρώ.

Υποχώρηση των επενδύσεων στο β’ τρίμηνο του 2022 έναντι του προηγούμενου τριμήνου παρατηρήθηκε και στον πλανήτη. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ΑΞΕ ύψους 972 δισ. δολ. ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 22%.

Ειδικά, στην Ενωμένη Ευρώπη (ΕΕ-27), οι εισερχόμενες ΑΞΕ υποχώρησαν στο β’ τρίμηνο κατά 76%, αφού ανήλθαν σε μόλις 26,8 δισ. ευρώ, έναντι 111,0 δισ. που ήταν το α’ τρίμηνο της χρονιάς.

Η αύξηση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και του πολέμου

«Αυτή η πτώση δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της αύξησης του πληθωρισμού, των επιτοκίων, των τιμών των ενεργειακών αγαθών και της πλήρους εξέλιξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΟΣΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι εξερχόμενες επενδύσεις της χώρας μας στον πλανήτη παραμένουν περιορισμένες. Στο α’ εξάμηνο του έτους δεν ξεπέρασαν τα 225 εκατ. δολ., ενώ για ολόκληρο το 2021 είχαν ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ.

Με τα παραπάνω φαίνεται ότι η χώρα διανύει μια από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της αναφορικά με τις εισερχόμενες ΑΞΕ. Ωστόσο, αυτές παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ΑΞΕ κινούνται πάνω από το επίπεδο των 7 δισ. δολ. ΗΠΑ, ένα επίπεδο που η χώρα μας δεν έχει συναντήσει ποτέ στην ιστορία της, ακόμη και πριν την οικονομική κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Τέλος, οι εισερχόμενες ΑΞΕ προς τη χώρα μας στο α’ εξάμηνο του 2022, αντιστοιχούν στο 1% εκείνων του ΟΟΣΑ και στο 0,5% του πλανήτη.

Καμία δημοσίευση για προβολή