Ώρα αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό. Εν αναμονή μιας έστω και στοιχειώδους παρέμβασης για την “ψυχολογική στήριξη” των εργαζομένων

κατώτατο μισθό

Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με  τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου έχει ξεκινήσει, καθώς το θέμα θα συζητηθεί και θα κλείσει στην επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Με στόχο την «ψυχολογική» κυρίως τόνωση της αγοράς

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε το 2020 ούτε σε μια έστω «ψυχολογική» παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, είναι πιθανό αυτό να συμβεί τώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μια πολύ μικρή αύξηση, όχι πάνω από 2%, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τίποτα περισσότερο, με στόχο την «ψυχολογική» κυρίως τόνωση της αγοράς.

Μάλιστα, η όποια παρέμβαση γίνει, θα ισχύει από την 1.1.2022 και όχι νωρίτερα. Στην τελική απόφαση, θα προσμετρηθεί κατά βάση το γεγονός ότι το 2020 η οικονομία, λόγω πανδημίας, κατέγραψε ύφεση 8,2%.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά μιλούν για αντιστροφή της τάσης και για ανάπτυξη, που μπορεί να ανέλθει έως και το 4,2%, αλλά με την πανδημία να συνεχίζει να καλπάζει, το τοπίο παραμένει ρευστό.

Η μάχη των μικρομεσαίων για την επιβίωση

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δεδομένη μάχη επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντέξουν την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι στα 650 ευρώ μικτές αποδοχές. Η τελευταία αύξηση συντελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε καταργήθηκε και ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ που είχε θεσμοθετηθεί για νέους έως 25 ετών.

Όσον αφορά τις προτάσεις των φορέων, το ΚΕΠΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ έχουν εισηγηθεί «πάγωμα» ή πολύ μικρή αύξηση.

Στον αντίποδα, η ΓΣΕΕ έχει προτείνει μεγάλη αύξηση στα 751 ευρώ, για να τονωθεί η κατανάλωση σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από τις τελικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, προηγήθηκε μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και κατάθεσης προτάσεων, που διήρκεσε ένα τετράμηνο

Τί έχουν προτείνει οι φορείς 

Στη διαβούλευση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου συμμετείχαν:

– Εκ μέρους των εργαζομένων η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.)

– Εκ μέρους των εργοδοτών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (Σ.Β.Ε.) ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) και ο Σύνδεσμός Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.)

– Τα εξής επιστημονικά ινστιτούτα και φορείς:

1. Τράπεζα της Ελλάδος

2. Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

3. Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.)

4. Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ΚΕΠΕ

5. Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.)

6. Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.)

7. Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)

8. Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ)

9. Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ε.Σ.Ε.Ε.(ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ)

10. Ινστιτούτο του Σ.Ε.Τ.Ε. (INSETE)

11. Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.)

Καμία δημοσίευση για προβολή