Η ώρα του brain gain: Πρόσθετα φορολογικά κίνητρα από την κυβέρνηση για να επιστρέψουν οι Έλληνες επιστήμονες – Το δείχνει έρευνα της διαΝΕΟσις για την μάχη του επαναπατρισμού

brain gain

Η ώρα του brain gain: «Γυρίστε στην Ελλάδα για να χτίσουμε μαζί το μέλλον» θα μπορούσε να είναι το μήνυμα της καμπάνιας της κυβέρνησης στους έλληνες επιστήμονες που εγκατέλειψαν την πατρίδα μετά το 2010 αναζητώντας  δουλειά σε χώρες του εξωτερικού.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, θα  δημοσιοποιηθεί η υπουργική απόφαση για τα φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Τα φορολογικά, κίνητρα είναι σημαντικά αλλά όπως αναγνώρισε δεν αποτελούν τον αποκλειστικό λόγο επιστροφής.

Βrain gain:Πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να αυξήσει τις δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα όταν αυτές αφορούν δαπάνες έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα θεσμοθετήθηκαν από την πολιτεία φορολογικά κίνητρα όπως η  μείωση φορολογίας εισοδήματος κατά 50% για τους “ψηφιακούς μετανάστες” για τα πρώτα επτά χρόνια παραμονής στη χώρα μας , εφόσον επιλέξουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2021.

Αντίστοιχα κίνητρα φορολογικών εκπτώσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για επενδυτές που αποφασίζουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

 Το «όπλο» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την αντιστροφή του brain drain, για το brain gain,  είναι η υλοποίηση των επενδύσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Και ακριβώς σε αυτό το σχέδιο αναφέρθηκε ο κ. Πατέλης,  μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση της διαΝΕΟσις και του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ως κυβέρνηση και ως κράτος προφανώς έχουμε την υποχρέωση να δημιουργούμε τις συνθήκες για να επιτρέψουμε σε όποια Ελληνίδα και όποιον Έλληνα να ζει στην πατρίδα του».

Το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που ανακοινώθηκε πρόσφατα,  είναι ένα πλέγμα δράσεων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με στόχο, όπως τόνισε ο κ. Πατέλης, , να βοηθήσει στην αλλαγή τις χώρας, αλλά και έμμεσα να προσελκύσει Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες από τις 112 επενδύσεις και 58 μεταρρυθμίσεις του σχεδίου, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, η επέκταση της ηλεκτροκίνησης και του 5G σε όλη τη χώρα και οι επενδύσεις σε θέματα περιβάλλοντος και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τριπλασιάστηκαν σε μια δεκαετία οι Ελληνες της Βρετανίας

Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις ο αριθμός των ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο τριπλασιάσθηκε την τελευταία δεκαετία και οι νέοι μετανάστες προέρχονται από ποικίλα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα, σε αντιδιαστολή με το παρελθόν,  εργάζονται σε μια πληθώρα πεδίων απασχόλησης είτε είναι απόφοιτοι υψηλής ειδίκευσης είτε άνθρωποι με χαμηλότερη τυπική εκπαίδευση. Η οικονομική κρίση έκανε για κάποιους τη φυγή μια αναγκαστική επιλογή.

Τα αποτελέσματα της έρευνα δείχνουν ότι βραχυπρόθεσμα μόνο ένας στους δέκα Έλληνες επιθυμεί την επιστροφή στη χώρα (το ποσοστό επί των ερωτηθέντων είναι 11%)  ενώ για το απώτερο μέλλον και εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις την επιστροφή τους στην πατρίδα επιθυμούν 6 στους 10 «οικονομικούς μετανάστες». Το γεγονός αυτό σχετίζεται με τους ισχυρούς συναισθηματικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα.

Πάντως παράγοντες της αγοράς, όπως ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης, γενικός διευθυντής της Endeavor Greece, που με την πρωτοβουλία WorkinTech, φέρνουν σε επαφή  το ανθρώπινο δυναμικό του εξωτερικού με  Έλληνες επιχειρηματίες εκτιμούν ότι διαμορφώνεται κλίμα επιστροφής.

“Βλέπουμε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπίνης,  δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την προοπτική επιστροφής και απασχόλησης στην Ελλάδα, καθώς ενθαρρύνονται από την βελτίωση της ελληνικής αγοράς. Πρέπει, όμως, να αισθανθούν ότι υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην πορεία της οικονομίας και αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση”.

Καμία δημοσίευση για προβολή