Παγκόσμια Τράπεζα: Στο χαμηλότερο επίπεδο 50 ετών η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της Ασίας

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού στο νέο έτος θα αναπτυχθούν με έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς του τελευταίου μισού αιώνα, μεταξύ άλλων λόγω του Αμερικανικού προστατευτισμού και του αυξημένου χρέους των Ασιατικών χωρών.

Κινεζική ανάπτυξη

Τις πιο “αναιμικές” προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων 50 ετών, αντιμετωπίζει για το 2024 η Ασία, η οποία δυσκολεύεται να ανακάμψει στα χρόνια μετά την πανδημία, επηρεαζόμενη αρνητικά μεταξύ άλλων από την κρίση στην Κινεζική αγορά ακινήτων, αλλά και από την αλλαγή στην κατεύθυνση της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού στο νέο έτος θα αναπτυχθούν με έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς του τελευταίου μισού αιώνα, μεταξύ άλλων λόγω του Αμερικανικού προστατευτισμού και του αυξημένου χρέους των Ασιατικών χωρών.

“Μόνον” 4,5% η οικονομική ανάπτυξη στην ΝΑ Ασία το 2024

Η επιβράδυνση της Κινεζικής ανάπτυξης στο “χαμηλό” 5% για το 2023 με βάση τον κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό της Κίνας, επηρεάζει αλυσιδωτά μια σειρά από Ασιατικές χώρες. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα αναπτυχθεί το 2024 με ρυθμό 4,4%, έναντι αντίστοιχης εκτίμησης 4,8% τον περασμένο Απρίλιο. Αντίστοιχα, για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού Ωκεανού – που περιλαμβάνει την Κίνα – η εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,5% το 2024, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων 4,8% τον Απρίλιο και αναμενόμενης ανάπτυξης 5% για το 2023.

Απαιτούνται “γενναίες” μεταρρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών

Ιδιαίτερα για την Κίνα, η Παγκόσμια Τράπεζα προβληματίζεται με την αδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας της μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών που επέβαλε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την πτώση των πωλήσεων λιανικής σε επίπεδο κάτωτερο του αντίστοιχου πριν την πανδημία, με την στασιμότητα των τιμών κατοικιών, το αυξημένο επίπεδο ιδιωτικού χρέους και την υστέρηση στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί, ότι ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης θα επιμείνει, εκτός αν οι κυβερνήσεις της περιοχής – περιλαμβανομένης της Κίνας – αναλάβουν “βαθύτερες” μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, με τρόπο ώστε να ενσωματώσει την ψηφιακή επανάσταση. Όμως, η μετάβαση από το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στον τομέα των ακινήτων και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 οι εξαγωγές αγαθών από την Ινδονησία και την Μαλαισία μειώθηκαν περισσότερο από 20% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές αγαθών από Κίνα και Βιετνάμ μειώθηκαν περισσότερο από 10%.

Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών και μηχανολογικού εξοπλισμού από την Κίνα και χώρες της ΝΑ Ασίας όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, μειώθηκαν με την έναρξη ισχύος των πολιτικών προστατευτισμού της οικονομίας των ΗΠΑ που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Καμία δημοσίευση για προβολή