Παγκόσμια τράπεζα: «Βλέπει» ακόμα μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Παγκόσμια τράπεζα: «Βλέπει» ακόμα μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2024 για τρίτο συνεχόμενο έτος και φαίνεται να οδεύει προς την πιο αδύναμη πενταετία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία ετήσια πρόβλεψή της.

Σύμφωνα με τη Washington Post ενώ τα υψηλότερα επιτόκια φαίνεται να θέτουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό χωρίς τη σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση ή την εκτίναξη της ανεργίας που πολλοί φοβόντουσαν, η συνολική απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας υστερεί, δήλωσε ο Indermit Gill, ο κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας.

Αφού ανέκαμψε απότομα το 2021 από τα βάθη της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3% το 2022, υποχώρησε σε ρυθμό 2,6% πέρυσι και αναμένεται να σημειώσει ένα χλιαρό 2,4% φέτος, ανέφερε η τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Τα ποσοστά αυτά υπολείπονται του μέσου όρου του 3,1% για τη δεκαετία του 2010.

Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση σχεδόν εγγυάται ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους για το 2030, τους οποίους 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, συμφώνησαν το 2015. Οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να μετασχηματίσουν την παγκόσμια οικονομία μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας θέτοντας 17 φιλόδοξους στόχους, μεταξύ των οποίων η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχεδόν στο μισό, η ενίσχυση της εκπαίδευσης για τους φτωχούς και η εξάλειψη της πείνας.

Τα μέτρα δεν ήταν νομικά δεσμευτικά. Όμως, ως αποτέλεσμα τριετών διαπραγματεύσεων, και παρουσιάστηκαν στα Ηνωμένα Έθνη με ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου, θεωρήθηκαν ως ηθικά ισχυρά.

«Η δεκαετία του 2020 ήταν μέχρι στιγμής μια περίοδος αθετημένων υποσχέσεων. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν μείνει πίσω από τους «άνευ προηγουμένου» στόχους που υποσχέθηκαν να επιτύχουν μέχρι το 2020», έγραψε ο Gill στον πρόλογο της έκθεσης που χαρακτήρισε τις προοπτικές «άθλιες».

Στο ένα τέταρτο των αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου, οι άνθρωποι είναι σήμερα φτωχότεροι από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, σημείωσε η παγκόσμια τράπεζα.

Η «μεγάλη εικόνα» δεν είναι ευχάριστη

«Όταν εξετάζετε τη μεγάλη εικόνα, δεν είναι ευχάριστη», δήλωσε ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας.

Παρόλα αυτά, η τράπεζα πανηγύρισε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη συγκράτηση του πληθωρισμού, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εξομαλύνθηκαν και το υψηλότερο κόστος δανεισμού ψύχει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 3,7% φέτος, από 5,3% το 2023.

Ωστόσο, οι τιμές είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, λένε ότι είναι σκόπιμο και μέσα στο τρέχον έτος.

«Προτείνω να μην ανοίξουμε ακόμη τη σαμπάνια», δήλωσε ο Kose.

Η πρόβλεψη της τράπεζας προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτυχθούν με ρυθμό 1,6% φέτος, περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από την Ευρώπη ή την Ιαπωνία. Η Κίνα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,5%, χαμηλότερα από το εκτιμώμενο 5,2% πέρυσι, καθώς εξασθενεί η επαναλειτουργία της μετά το σοβιετικό επεισόδιο.

Μακροπρόθεσμα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης αποτελεί πρόβλημα τόσο για τις προηγμένες οικονομίες όσο και για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Ένας λόγος για την αναιμική ανάπτυξη στις τελευταίες είναι η απότομη πτώση των επενδυτικών δαπανών, οι οποίες τρέχουν μόλις με το μισό του μέσου ρυθμού που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Με την εφαρμογή αλλαγών πολιτικής, όπως η επέκταση του εμπορίου και των ροών κεφαλαίων και η πειθαρχία στον κρατικό προϋπολογισμό, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια επενδυτική έκρηξη, δήλωσε η τράπεζα, αναφέροντας ιστορικά παραδείγματα. Σε 192 επεισόδια από το 1950, χώρες όπως η Χιλή, η Κολομβία και η Τουρκία αύξησαν τους ετήσιους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης κατά σχεδόν το ένα τρίτο χάρη στις απότομα υψηλότερες δαπάνες για νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Σε τέτοιες περιόδους, οι αναπτυσσόμενες χώρες επέκτειναν τις οικονομίες τους κατά περίπου 40 τοις εκατό σε διάστημα έξι ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ενώ οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν ένα καλό αλλά όχι σπουδαίο έτος, προειδοποίησαν ότι οι συνθήκες είναι πιο πιθανό να απογοητεύσουν παρά να προκαλέσουν θετική έκπληξη. Ο πόλεμος στη Γάζα – σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Ουκρανία – θα μπορούσε να παρασύρει την παγκόσμια ανάπτυξη. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πιθανόν να στείλει τις τιμές του πετρελαίου πολύ πάνω από το σημερινό επίπεδο των 75 δολαρίων ανά βαρέλι, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και ανεβάζοντας τον πληθωρισμό.

Οι επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχουν ωθήσει τα φορτηγά πλοία να ακολουθήσουν τη μακρύτερη και πιο δαπανηρή διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής. Κατά τις 10 ημέρες που έληξαν στις 2 Ιανουαρίου, ο όγκος του εμπορίου μέσω της διώρυγας του Σουέζ, η οποία συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο, μειώθηκε κατά 28%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η διακοπή αυτής της βασικής ναυτιλιακής οδού, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Καμία δημοσίευση για προβολή