Παγκόσμιο επενδυτικό παραλήρημα των χωρών του Αραβικού Κόλπου. Οι κρατικές εταιρείες και τα funds επενδύoυν τεράστια ποσά σε εξαγορές επιχειρήσεων

 

Οι κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Αραβικού Κόλπου επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και να ισχυροποιήσουν τη διεθνή τους παρουσία, με διεθνείς επιχειρηματικές συνεργασίες και εξαγορές μεγάλων εταιρειών που έχουν ρόλο στις δυτικές οικονομίες ή διεθνή παρουσία. Επενδυτικός μοχλός στο εγχείρημα αυτό είναι τόσο τα πλούσια κρατικά ταμεία όσο και οι ισχυρές κρατικές επιχειρήσεις.

Ήδη μεγάλες κρατικές εταιρείες – πολλές από τις οποίες υποστηρίζονται επίσης από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία – που δραστηριοποιούνται, με δισεκατομύρια επενδύσεων, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία  και το Κουβέιτ έχουν πραγματοποιήσει διεθνείς συμφωνίες τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος σε τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χημική βιομηχανία, η υγεία και το gaming.

Παγκόσμιο επενδυτικό παραλήρημα

Αν και το γνωστό παγκόσμιο επενδυτικό παραλήρημα από κρατικά ταμεία των χωρών του Κόλπου είναι πιθανό να συνεχιστεί αμείωτο, οι περισσότερες από τις νέες διεθνείς στρατηγικές συμφωνίες αναμένεται να γίνουν μέσω των μεγαλύτερων κρατικών εταιρειών της περιοχής, όπως είναι για παράδειγμα η εταιρεία παραγωγής καθαρής ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, Masdar, η Emirates Telecommunications Group και η Saudi Arabian Mining Co.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα:

  • Η Pure Health – η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στο κρατικό fund ADQ του Άμπου Ντάμπι – αγόρασε έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους διαχειριστές νοσοκομείων του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια συμφωνία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Η AviLease, εταιρεία μίσθωσης αεροσκαφών που ανήκει στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, συμφώνησε να αγοράσει την επιχείρηση χρηματοδότησης αερομεταφορών της Standard Chartered Plc για 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Ανακοινώθηκε ότι οι επενδύσεις του Κουβέιτ στο Ηνωμένο Βασίλειο – που ήδη έφτασαν τε 42 δισεκατομμύρια δολάρια από 9 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από δύο δεκαετίες –  θα αυξηθούν σημαντικά μετά το νέο μνημόνιο συμφωνίας για τις επενδύσεις που υπέγραψαν οι δύο χώρες την Τρίτη. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται το Γραφείο Επενδύσεων του Κουβέιτ αυξήθηκαν από 27 δισεκατομμύρια δολάρια το 2003 σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Αλλαγή στην οικονομική και επενδυτική πλεύση

Η αλλαγή στην οικονομική και επενδυτική πλεύση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη του Κόλπου επιδιώκουν να εκπληρώσουν τις μεγάλες διεθνείς φιλοδοξίες τους, δημιουργόντας και εξελίσσοντας μεγάλες εταιρείες, διεθνούς βεληνεκούς, αφού  στο εσωτερικό τους οι ευκαιρίες επέκτασης είναι περιορισμένες. Τέτοιες προσπάθειες συνδυάζονται με ευρύτερα σχέδια για την προσέλκυση επενδύσεων και τεχνολογίας, καθώς και τη δημιουργία νέων βιομηχανιών και παραγωγικών μέσων σε σύγχρονους τομείς. Η στρατηγική τους μιμείται το παράδειγμα χωρών όπως είναι η Νότια Κορέα, όπου εταιρείες, όπως η Samsung Electronics Co Ltd., έχουν αναδειχθεί σε πασίγνωστα διεθνή brands.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, πολλοί από τους διεθνείς επενδυτικούς Οίκους και διαμεσολαβητές αναζήτησαν χρηματοδοτήσεις στα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κόλπου – τα οποία ελέγχουν συλλογικά κεφάλαια τουλάχιστον 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι συναλλαγές που αφορούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 39% πέρυσι, λόγω των κρατικών κεφαλαίων και των εταιρειών της περιοχής, ενώ την ίδια περίοδο η αντίστοιχη παγκόσμια δραστηριότητα παρουσίασε πτώση 12%.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή