Παγκόσμιοι τριγμοί από το ενεργειακό σοκ στην Κίνα. Μεγάλες επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες απ όλους τους κλάδους

Παγκόσμιοι τριγμοί από το ενεργειακό σοκ στην Κίνα

Μεγάλες επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες απ όλους τους κλάδους έχει προκαλέσει το ενεργειακό σοκ με το οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Κίνα.

Ακόμα και αυτοί που φτιάχνουν χαρτόκουτα πλήττονται 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν όλους, από την Toyota Motor μέχρι τους αγρότες στην Αυστραλία, ακόμη και αυτούς που φτιάχνουν χαρτόκουτα.

Το ενεργειακό σοκ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων που συνδέονται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών προϊόντων τομέων όπως η ένδυση και τα παιχνίδια.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση ξέσπασε σε μια ακατάλληλη στιγμή για την Κίνα, καθώς τώρα είναι η περίοδος συγκομιδής, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για αύξηση τιμών σε είδη τροφίμων.

Πιθανά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα 

«Εάν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας συνεχιστούν, μπορεί να αποτελέσουν άλλη μια αιτία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως εάν ξεκινήσουν να επηρεάζουν την παραγωγή προϊόντων που εξάγονται στο εξωτερικό» επισήμανε ο Λούις Κούιτζς, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή της Ασίας στην Oxford Economics.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, οι οικονομολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει πως η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί. Μάλιστα, δείκτης της Citigroup καταδεικνύει πως οι εξαγωγείς μεταποιητικών προϊόντων είναι εκείνοι που θα επηρεαστούν περισσότερο σε περίπτωση που οι προβλέψεις των οικονομολόγων επιβεβαιωθούν.

Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις της Ταϊβάν και της Κορέας, καθώς και της Αυστραλίας και της Χιλής, οι οποίες εξάγουν μέταλλο. Μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται ωστόσο να επηρεάσει και άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της ασιατικής χώρας, όπως η Γερμανία.

Τί θα γίνει με τις αυξήσεις στη μεταποίηση

Οσον αφορά τους καταναλωτές, το ερώτημα είναι εάν οι εταιρείες μεταποίησης θα μπορέσουν να απορροφήσουν ενδεχόμενες αυξήσεις ή θα μετακυλίσουν την αύξηση του κόστους σε αυτούς.

«Αυτό που συμβαίνει δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα άλλο σοκ στασιμοπληθωρισμού για τον κλάδο της μεταποίησης, που αφορά όχι μόνο την Κίνα αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο» υπογράμμισε ο Κρεγκ Μπόθμαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στο Pantheon Macroeconomics.

Ο κλάδος της τεχνολογίας μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ένα φοβερό πλήγμα, καθώς στην Κίνα παράγονται τα iPhones, οι κονσόλες παιχνιδιών κ.ά.

Μειωμένη η παραγωγή 

Την ίδια στιγμή, η χώρα αποτελεί μεγάλο κέντρο για τη συναρμολόγηση ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και σε ηλεκτρικές συσκευές, οπότε οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν μια σειρά από βιομηχανίες.

Πιέσεις όμως ασκούνται ακόμη και στην παραγωγή χαρτόκουτων και γενικώς υλικών που χρησιμοποιούνται για το πακετάρισμα προϊόντων, λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης.

Τώρα, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας μονάδων λόγω των διακοπών ρεύματος ανακόπτει την παραγωγή, οδηγώντας σε πιθανή μείωση του εφοδιασμού κατά 10% με 15% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή