Παιχνίδια με την αγωνία των συνταξιούχων – Αλαλούμ με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας

 

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές – και το κυβερνητικό βαρόμετρο κινείται σε χαμηλά επίπεδα – κάθε υπουργός θεωρεί υποχρέωσή του να βάλει το δικό του λιθαράκι στον κυβερνητικό  λαϊκισμό, υποσχόμενος δώρα, παροχές και επιδόματα της… αρμοδιότητάς του, παίζοντας έτσι με τις ανάγκες και τα νεύρα των πολιτών.

Τελευταίο κρούσμα ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ο οποίος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του,έπαιξε με την αγωνία πολλών πολιτών, αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι περίπου έτοιμη να δώσει ένα «επίδομα Πάσχα» (στη λογική του παλαιού «Δώρου») στους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπάλληλους. Είπε μάλιστα ότι τις σχετικές ανακοινώσεις “τις κάνει ο πρωθυπουργός” σημειώνοντας ότι «υπάρχει η σχετική ευχέρεια». Η υπόσχεση και η τροφή στις προσδοκίες ήταν σαφείς.

Η ανέξοδη παρόλα του υφυπουργού δημιούργησε προς στιγμήν ελπίδες στους συνταξιούχους – τους οποίους έχει γονατίσει η κυβερνητική φορολογική πολιτική και ο νόμος Κατρούγκαλου –  αλλά και εκνευρισμό στην κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει ήδη ένα καυτό ανοιχτό μέτωπο με τους Θεσμούς στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κεραυνοβολήθηκε με την αμετροέπεια του συναδέλφου του, που του άνοιγε και δεύτερο. «Πρώτη φορά το άκουσα! Ρωτήστε τον κύριο Πετρόπουλο» απάντησε φανερά «τσαντισμένος» όταν κλήθηκε να σχολιάσει το μοίρασμα επιδόματος Πάσχα από τον υφυπουργό.

Πανικόβλητος από την γκάφα και τις ενδεχόμενες παρενέργειές της στις Βρυξέλλες, ο κ. Πετρόπουλος έβαλε αμέσως τις «πηγές» του υπουργείου του  να τον … διαψεύσουν, σχολιάζοντας ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού για το ενδεχόμενο χορήγησης δώρου Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, «παρανοήθηκαν» από όλους τους δημοσιογράφους.

Συνεργάτες του κυρίου Πετρόπουλου έλεγαν πως «ουδέποτε επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες και ουδέποτε επιβεβαίωσε μια τέτοια εκδοχή, αντιθέτως υπογράμμισε ότι τις σχετικές ανακοινώσεις τις κάνει ο Πρωθυπουργός».

Ωστόσο ο κύριος Πετρόπουλος είχε δηλώσει: «λένε πολλοί πως θα δώσουμε εκτάκτως ένα επίδομα το Πάσχα, γιατί υπάρχει πράγματι η δυνατότητα, υπάρχει ένα μέρος που μπορούμε να τα δώσουμε», συμπληρώνοντας όμως ότι «αυτές είναι αποφάσεις που η κυβέρνηση κεντρικά παίρνει και ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει. Εγώ δεν ανακοινώνω τέτοια μέτρα που ο Πρωθυπουργός αρμόζει να ανακοινώνει».

Σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο επίδομα Πάσχα θα κόστιζε πάνω από 660 εκατομμύρια ευρώ (αν υπολογιστούν από 200 ευρώ για 2.550.000 συνταξιούχους και 250 ευρώ για 603.000 εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους)

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για τόσα είπε και «ξείπε»ο κ. Πετρόπουλος. Ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις γνωστές μεθόδους δημαγωγίας και λαϊκισμού. Για ακόμη μια φορά δεν διστάζει να εμπορευτεί την ελπίδα και την αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων, οι οποίοι βρίσκονται ξανά θεατές στο θέατρο κοροϊδίας και ψεύδους του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από τη μια ο υφυπουργός εργασίας υπόσχεται και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει…

Στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι η 13η και 14η σύνταξη, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί προεκλογικά και που σήμερα – λίγο πριν τις εκλογές- πάλι υπόσχεται.

Ο υφυπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν, αλλά, ο υπουργός Οικονομικών τον αδειάζει. Ας καταλάβουν, επιτέλους, ότι δεν έχουν το δικαίωμα να παίζουν με την αγωνία και την ελπίδα εκατομμυρίων συνταξιούχων».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ