“Παιχνίδια” Ερντογάν στο Αιγαίο : Στέλνει το “Τσεσμέ” στην … Σκύρο για “έρευνες” πριν απαντήσει στην Αθήνα για το νέο γύρο “διερευνητικών”. Στάση αναμονής και από το Πεντάγωνο

blame game

Η Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε χθες η κυβέρνηση, έχει υποβάλλει πρόταση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και αναμένει την απάντηση της Αγκυρας, η οποία ωστόσο, επιμένει στην αλλοπρόσαλλη πολιτική των τελευταίων μηνών.

Ενώ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί τον διάλογο με την Αθήνα, φροντίζει καθημερινά να τροφοδοτεί την ένταση στο Αιγαίο, ενώ και προς την Ευρώπη στέλνει αμφίθυμα μηνύματα. Τη μία στιγμή την “κορτάρει” και την επόμενη εξαπολύει μύδρους εναντίον της.

Η αλλοπρόσαλλη τακτική της Τουρκίας 

Ενδεικτικό της τακτικής της είναι ότι την ώρα που το CNN Turk μεταδίδει πληροφορίες που φέρουν την Άγκυρα να αποδέχεται την πρόσκληση της Αθήνας, ο Ερντογάν βγάζει στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό πλοίο “Τσεσμέ”, με παράνομη Navtex. Πρόκειται για ένα παμπάλαιο πλοίο, το οποίο δεν κάνει έρευνες, οπότε δεν τραβάει το σκοινί μέχρι εκεί που το τράβηξε με το Oruc Reis προ καιρού, αλλά ταυτοχρόνως το βγάζει σε περιοχές που δεν έχει αρμοδιότητα.

Γι αυτό και υπήρξε άμεση αντίδραση από την Αθήνα, η οποία έδωσε εντολή στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα να  προχωρήσει σε προφορικό διάβημα ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται και γραπτή ρηματική διακοίνωση, για την τουρκική απόφαση να αποσταλεί το “Τσεσμέ” για έρευνες σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Παράτυπη η Navtex

Η Αθήνα τονίζει επίσης ότι η Navtex «αυτή καθαυτή είναι παράτυπη», καθώς ο σταθμός της Σμύρνης που την εξέδωσε «δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι αυτή την περιοχή».

Στο θέμα αναφέρθηκαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος έκανε λόγο για «αχρείαστη» ενέργεια που «δεν βοηθάει το θετικό κλίμα» και επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Η τουρκική navtex εκδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και προβλέπει ότι από χθες  Πέμπτη το “Τσεσμέ” θα προχωρήσει σε έρευνες που θα διαρκέσουν έως τις 2 Μαρτίου.

Στάση αναμονής από το Πεντάγωνο

Στάση αναμονής τηρούν όμως και οι στρατιωτικοί επιτελείς, οι οποίοι περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα πράξει η Άγκυρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το “Τσεσμέ” πραγματοποιεί υδρογραφικές-περιβαλλοντικές έρευνες και είχε βγει στην ίδια περιοχή και το 2017, χωρίς τη συνοδεία άλλων σκαφών ή τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Αν όμως τώρα, η Τουρκία επιλέξει να το αποστείλει με τη συνοδεία πολεμικών, τότε θα πρόκειται για μια αναβαθμισμένη πρόκληση. Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο για μια συμβολικού χαρακτήρα πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας, ειδικά ενόψει των διερευνητικών και της επικείμενης Πενταμερούς για το Κυπριακό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η τουρκική navtex εκδίδεται τώρα, ούτε το ότι έχει “ισχύ” ως τις 2 Μαρτίου. Η Τουρκία προφανώς και επιδιώκει μέσα από αυτήν την ενέργεια να δείξει, με πιο ασφαλή τρόπο για την ίδια απ’ ότι με το Ορουτς Ρέις, ότι επιμένει στις θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στόχος της Άγκυρας είναι επίσης να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Αθήνα πηγαίνει στις άτυπες διερευνητικές την ώρα που η ίδια δεν υπαναχωρεί από τις προκλητικές και κυρίως παράνομες διεκδικήσεις της. Ή να ωθήσει την Αθήνα σε μια δυναμική αντίδραση προκειμένου να της χρεώσει το όποιο ναυάγιο του διαλόγου, τον οποίο η ίδια τορπιλίζει.

Σταθερή στις θέσεις της η Αθήνα 

Η κυβέρνηση, πάντως, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, παραμένει σταθερή στις θέσεις της για τις διερευνητικές επαφές και δεν κλονίζεται στο ελάχιστο από το blame game του Τούρκου προέδρου. Με κάθε ευκαιρία στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, υπό τους απαράβατους όρους που θέτει, βεβαίως για το περιεχόμενό του.

Άλλωστε, αν τελικώς πραγματοποιηθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου οι διερευνητικές στην Αθήνα, θα είναι μόλις λίγο καιρό πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει επαναξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Καμία δημοσίευση για προβολή