Πανελλαδικές 2020: Πότε ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων. Τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα για τις βάσεις

Στις 10 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο έως τις 17 Ιουλίου ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η οποία αναμένεται κοντά στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή καθώς μπορεί να μην υπάρχει διαφοροποίηση στον αριθμό των εισακτέων, όμως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, δημιούργησε νέα δεδομένα για τους υποψηφίους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα Φοιτητικά Νέα, οι βαθμολογικές επιδόσεις θα γνωστοποιηθούν στις 10 Ιουλίου και οι υποψήφιοι θα βλέπουν τις επιδόσεις τους σε όλα τα μαθήματα μέσω του προσωπικού τους κωδικού.

Σχετικά με το που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής, ακόμη είναι πρόωρη κάθε εκτίμηση καθώς θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων προκειμένου να υπάρξει σύγκριση μεταξύ του 2019 και του 2020.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, φαίνεται πως θα δούμε μεγάλα ανεβοκατεβάσματα στις σχολές.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, τα δυσκολότερα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και οι χαμηλότερες επιδόσεις που αναμένεται στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που εισήχθη αντί των Λατινικών, είναι τα δύο δεδομένα που φαίνεται, σε μία πρώτη ανάγνωση, να σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω.

Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν πως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας δεν θα επιφέρει δραματική πτώση στις βάσεις εισαγωγής, ενώ οι πρωτοκλασάτες και περιζήτητες σχολές, όπως οι Νομικές, θα κρατηθούν και πάλι ψηλά.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο θετικών επιστημόνων, η εικόνα που υπάρχει για τις βάσεις εισαγωγής είναι ότι θα υπάρχει πτώση σε αρκετές ομάδες σχολών.

Η πτωτική πορεία των βάσεων θα συνεχιστεί και φέτος, κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αλλά όχι στις υψηλόβαθμες. Οι Στρατιωτικές Σχολές θα σημειώσουν μικρή αύξηση γιατί εκτός των άλλων είναι ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους καθώς αποτελούν ένα ασφαλές επαγγελματικό “καταφύγιο”.

Οι Ιατρικές Σχολές που δεσπόζουν στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Σχολών Υγείας και Ζωής) βρίσκονται πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων και δεν φαίνεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια.

Οι βάσεις των συγκεκριμένων σχολών φαίνεται ότι θα επανέλθουν στα επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο χρόνια και όχι στα περσινά που εμφάνισαν κάποια πτώση.

Δε φαίνεται να συμβεί το ίδιο στις Νοσηλευτικές Σχολές γιατί ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων παραμένει σταθερός, έχουμε ανακατανομή των προσφερόμενων θέσεων μεταξύ των Σχολών σε όλη την Ελλάδα.

Οι ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικές αποκατάστασης αλλά και οι προοπτικές για απορρόφηση των αποφοίτων στο Δημόσιο που παρέχουν αρκετά τμήματα, είναι ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη για την εισαγωγή στις σχολές του 4ου  επιστημονικού πεδίου.