Πανικός επικρατεί στις αγορές καθώς ο κοροναϊός έχει ξεπεράσει την επιδημία του SARS

Την ώρα που ο κοροναϊός έχει ξεπεράσει την επιδημία του SARS και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, οι επενδυτές στρέφονται προς το “ασφαλές” καταφύγιο του χρυσού.

Στο κόκκινο κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια, με το αρνητικό κλίμα να αναμένεται να επηρεάσει και την Ευρώπη, αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται πτωτικά κατά 0,22%, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να ηγείται των απωλειών, με πτώση της τάξης του 0,5%, αλλά και με την πλειονότητα των κλάδων σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, υποχωρεί κατά 0,20%.

Ο γερμανικός DAX “χάνει” 0,17%, με τον γαλλικό CAC να σημειώνει απώλειες 0,30% και τον βρετανικό FTSE 100 0,29%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,18% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,25%.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 908 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του νέου ιού στην ηπειρωτική Κίνα, με τους 97 να χάνουν τη ζωή τους την Κυριακή 9/2. Σε ολόκληρη την Κίνα έχουν καταγραφεί 40.171 περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν από τον ιό.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης ΜSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, κατέγραφε απώλειες άνω της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Στο κόκκινο και ο Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ ο νοτιοκορεατικός Kospi υποχωρούσε πάνω από 1%.

«Οι αγορές είναι ευαίσθητες απέναντι στις εξελίξεις που αφορούν τον κοροναϊό, και οι επενδυτές τηρούν αμυντική στάση», επισημαίνουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της ΑΝΖ.

Ο κοροναϊός καθορίζει το ευρύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ να μην καταφέρνουν να δίνουν ώθηση στη Wall Street την Παρασκευή. Η στροφή προς ασφαλή καταφύγια δίνει ώθηση στον χρυσό και στο γιέν.

Απώλειες και για το πετρέλαιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει 14% από τις 17 Ιανουαρίου, ενώ και ο χαλκός έχει χάσει 10%, αντανακλώντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης πρώτων υλών. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κάτω από τα 54 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός ενισχυόταν στα 1.574,4 δολάρια ανά ουγκιά.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή