Πατέντες εμβολίων: Δίλημμα ηθικής ή πόλεμος συμφερόντων; – Γιατί η Γερμανία λέει «όχι» στην πρόταση Μπάιντεν

Η «τεράστια αγορά» του mRNA και η διχασμένη Ευρώπη

Πατέντες εμβόλια

Πίσω από τις πιο μεγάλες, παγκόσμιες συγκρούσεις ηθικής είθισται πάντοτε να κρύβονται οι, ακόμη πιο μεγάλοι, πόλεμοι συμφερόντων. Η υπόθεση άρσης της πατέντας των εμβολίων δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση – εξ ου και η πρόταση Μπάιντεν διχάζει την Ευρώπη, πυροδοτεί την κάθετη αντίδραση των φαρμακευτικών κολοσσών, και φέρνει την γερμανική καγκελαρία απέναντι στον Λευκό Οίκο.

Το γερμανικό «όχι» είναι εκείνο που, ουσιαστικά, υπαγορεύει μέχρι στιγμής και την αμήχανη στάση της Ευρώπης – μια στάση, που δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει ούτε στην σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στο Πόρτο.

Οι “κακοί της υπόθεσης”

Κατά το Politico, αυτή ακριβώς η αμηχανία «εμφανίζει τους Ευρωπαίους ως τους κακούς της υπόθεσης». Κατά τον γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν δεν είναι «κακή» η Γερμανία και η Ευρώπη, απλώς η Αμερική και ο Μπάιντεν είναι υποκριτές: Ο γερμανός υπουργός Υγείας θύμισε χθες ότι ο Λευκός Οίκος ζητά απελευθέρωση από τις πατέντες την ώρα που διαπρέπει στον εμβολιαστικό εθνικισμό, βάζοντας φραγμούς στις εξαγωγές εμβολίων από τις ΗΠΑ μέσω του Defence Production Act.

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδείκνυαν την ίδια προθυμία να εξάγουν εμβόλια με αυτήν που δείχνουμε στη Γερμανία».

Δεν έχει άδικο, αλλά μάλλον και εκείνος λέει την μισή αλήθεια. Την άλλη μισή την έγραψε το Spiegel υπενθυμίζοντας ότι «διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τα εμβόλια».

Η “τεράστια αγορά” της τεχνολογίας mRNA

«Η τεχνολογία mRNA,», έγραψε το γερμανικό περιοδικό, «στην οποία βασίζουν τα εμβόλιά τους, εκτός από την αμερικανική Moderna, δυο γερμανικές εταιρείες, η Biontech και η CureVac, αποτελεί μια «τεράστια αγορά», που δεν περιορίζεται μόνο στα εμβόλια κατά της Covid-19.

Μετά από δεκαετίες στην οποία η εγχώρια φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην παγκόσμια αγορά, οι γερμανικές εταιρείες όχι μόνο έχουν μεγάλες ελπίδες για έλεγχο της πανδημίας παγκοσμίως, αλλά και υψηλές προσδοκίες βιομηχανικής πολιτικής στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Μέλλον, made in Germany, πότε υπήρξε αυτό την τελευταία φορά σε μια τέτοια διάσταση;»

Ο φόβος της Ευρώπης και η Κίνα

Το ερώτημα αυτό, όπως και το γεγονός ότι η Pfizer έχει αποκομίσει από τις αρχές του χρόνου κέρδη 26 δις ευρω μόνον από τα εμβόλια του κορονοϊού, μάλλον εξηγεί με ακρίβεια το γιατί η Μέρκελ είπε ορθά – κοφτά «όχι» στην πρόταση Μπάιντεν. Οσο για την αμηχανία συνολικά της Ευρώπης, όπως αποτυπώθηκε από τις θολές θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το Spiegel προσθέτει μια ακόμη εξήγηση – επισημαίνει ότι ο μεγάλος φόβος της Ευρώπης είναι πως «μόνη κερδισμένη από την άρση των πατεντών θα είναι η Κίνα».

«Η ΕΕ», γράφει, «φοβάται ότι θα χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά την τεχνολογία mRNA στο σύνολό της. Σε τελική ανάλυση, ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα καταλήγει σε κινεζικά και ρωσικά εταιρικά εργαστήρια;».

Καμία δημοσίευση για προβολή