«Pax Americana» σε Αιγαίο και Κύπρο με νόμο του Κογκρέσου – Αλλάζει σταδιακά το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ

Διακομματικό Νομοσχέδιο που αλλάζει σταδιακά το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο και θέτει την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον ενέκρινε χθες το βράδυ η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικός) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεμπουπλικανός).

Tο κείμενο του νομοσχεδίου που ενέκρινε η Επιτροπή περιέχει τρείς τροπολογίες με ιδιαίτερη πολιτική σημασία:

  • Η πρώτη τροπολογία , αίρει το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, και οδηγεί στον επανεξοπλισμό του νησιού, με δύο προϋποθέσεις: Πρώτον ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την  καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» (βλέπε έλεγχος των ρωσικών κεφαλαίων που διακινούνται στην Κύπρο) Και δεύτερον ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα επιτρέπει  την πρόσβαση στα λιμάνια της σε ρωσικά πολεμικά πλοία για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες.
  • Η δεύτερη τροπολογία αφορά την στρατιωτική εκπαιδευτική βοήθεια σε Ελλάδα και Κύπρο, που είναι μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα παραχωρούνται αντίστοιχα για τα έτη 2020, 2021 και 2022, ποσά 1,3, 1,2 και 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Και για την Κύπρο 200, 500 και 750 χιλιάδες αντίστοιχα για τις ίδιες χρονιές.
  • Η τρίτη τροπολογία δίνει έμφαση στις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, υιοθετώντας διαδικασία πλήρους καταγραφής τους και ενημέρωσης του Κογκρέσου με αναλυτική έκθεση από τα αρμόδια υπουργεία των ΗΠΑ.

Τα Ελληνοτουρκικά τα F-35 και οι S-400

Με την υιοθέτηση των τροπολογιών αυτών από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο («East Med Act») στην ολομέλεια του Σώματος.Το νομοσχέδιο αυτό:

  • Θα αίρει οριστικά την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Θα παρέχει εξουσιοδότηση για τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Κέντρου Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου για τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
  • Θα εγκρίνει000.000 δολάρια βοήθειας για εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF) στην Ελλάδα.
  • Θα εγκρίνει 2,000,000 δολάρια βοήθεια Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για την Ελλάδα και 2,000,000 δολάρια για την Κύπρο.
  • Θα εμποδίσει τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει με τα σχέδια για αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία, μία αγορά που θα μπορούσε προκαλέσει κυρώσεις σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ.
  • Θα απαιτεί από την κυβέρνηση να υποβάλει στο Κογκρέσο μία στρατηγική για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις για τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών της περιοχής.

Το νομοσχέδιο προωθείται και στην Αμερικανική Βουλή

[more]

Υπενθυμίζεται ότι η πορεία του νομοσχεδίου έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική βουλή με διακομματική επίσης στήριξη, καθώς οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς έχουν ήδη προωθήσει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δήλωσή του ο γερουσιαστής Μενέντεζ εμφανίστηκε ενθουσιασμένος για την τόσο ισχυρή διακομματική στήριξη προς αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο χαράσσει μια νέα πορεία προς τα εμπρός για την ανατολική Μεσόγειο». «Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε, είναι βασικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών και η σημερινή ψηφοφορία επιβεβαιώνει ότι χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική που θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα μας.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι’ αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική μας ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας», πρόσθεσε ο κ. Μενέντεζ.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις :[home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή