ΠΕΦ : H κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει την εξόντωση του ελληνικού φαρμάκου

«Οι Θεσμοί επιμένουν να επιβάλλουν ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης που οδηγεί ευθέως στην απαξίωση του ελληνικού φαρμάκου και την καταστροφή ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με αφορμή την ανατιμολόγηση του Μάιου 2018, που εξοντώνει για μιά ακόμα φορά τα ελληνικά φάρμακα.

“Δυστυχώς δεν τα κατάφερε…”

“Δυστυχώς, αναφέρει η ΠΕΦ,  η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά και δεν έχει καταφέρει να σταματήσει – ως όφειλε – αυτό το διαρκές έγκλημα. Συνέπεια αυτής της αδυναμίας είναι η  εφαρμογή παράλογων κανόνων που οδηγούν σε συνεχείς επιλεκτικές και μονομερείς μειώσεις στα παλιά φάρμακα μέχρι την τιμολογιακή εξόντωσή τους”.

Άνιση μεταχείριση

Με βάση το σχέδιο απόφασης του ΕΟΦ, η τωρινή μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα φθάνει το 9,5%,  ενώ οι μειώσεις στα εισαγόμενα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντου είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Ελληνική φαρμακιβιομηχανία, είναι οικονομικά αδιανόητο, φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3 %, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες τεράστιες μειώσεις που φθάνουν στο -80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους.

Καταχρηστικές μειώσεις

Είναι προφανές ότι επιβάλλονται μονομερείς μειώσεις οι οποίες πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι εύλογες, είναι και καταχρηστικές. “Βιώνουμε μια ακόμη πράξη στο συστηματικό αφανισμό των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων και των γενοσήμων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν ήδη δεχθεί εξωφρενικές μειώσεις που φθάνουν το -69% από το 2009 !”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τσεκούρι δίχως όφελος

[more]

“Δεν είναι δυνατό να υποκύπτουμε διαρκώς στις αξιώσεις των Θεσμών για την εφαρμογή παράλογων κανόνων ανατιμολόγησης που αποδίδουν εξευτελιστικές τιμές στα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Κάθε 6 μήνες, σε κάθε ανατιμολόγηση, τα οικονομικά παλαιά φάρμακα αποδεκατίζονται επιλεκτικά. Και το περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς κανένα όφελος για την Πολιτεία,  αφού ταυτόχρονα η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με την υπέρβαση του στόχου να εκτιμάται ότι φθάσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον 40% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2017.”, τονίζεται.

“Γιατί οδηγείτε σε αφανισμό έν κλάδο;”

“Πως είναι λοιπόν δυνατόν όλοι να υποστηρίζουν, θεωρητικά, την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα κάθε 6 μήνες να παρακολουθούν άβουλοι τον αργό θάνατο της μέσω της παράλογης τιμολόγησης;” αναρωτιέται η ΠΕΦ. “Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει στους Θεσμούς να επιβάλουν ένα παράλογο σύστημα τιμολόγησης που όχι μόνο στρεβλώνει τον ανταγωνισμό προς όφελος των εισαγωγέων αλλά οδηγεί σε αφανισμό την εγχώρια παραγωγική βάση υπονομεύοντας την αναπτυξιακή της προοπτική;”

Τα οικονομικά φάρμακα εργαλείο πολιτικής

“Τα οικονομικά φάρμακα αυτά, σημειώνεται,  αποτελούν βασικό εργαλείο στην προσπάθεια εξοικονομήσεων, λόγω της δυνατότητας τους να υποκαθιστούν ακριβότερες θεραπείες με θεραπευτικά ισοδύναμο τρόπο. Η επιχειρούμενη εξόντωσή τους, μέσω της τιμολόγησης, οδηγεί τους ασθενείς σε ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης και την συντήρηση του φαύλου κύκλου των αυξανόμενων clawback”

Ανάγκη εθνικής πολιτικής φαρμάκου

Η ΠΕΦ καλεί  την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχεδιάσουν τώρα, πριν η ζημία καταστεί ανεπανόρθωτη, μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, με σταθερό χρονικό ορίζοντα, προς όφελος των ασθενών και του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένα πλαίσιο που παράλληλα θα επιτρέπει την υγιή ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου και της εγχώριας παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας ο οποίοςαποτελεί βασικό αιμοδότη της εθνικής οικονομίας

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή