Scope Ratings: αναβάθμιση της οικονομίας με “credits” αλλά και με αστερίσκους

    Ένας ακόμη οίκος αξιολόγησης, η Scope Ratings, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, πλην όμως με δύο αστερίσκους, για χρέος και ανάπτυξη.

    Β+ η νέα βαθμίδα

    Ο βαθμός που έδωσε στην Ελλάδα είναι Β+ από Β- προηγουμένως. Μάλιστα, ο οίκος βελτίωσε και τις προοπτικές («outlook») από «θετικό» σε «σταθερό».

    Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

    –   Στην εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο μνημόνιο.

    –   Στα βελτιωμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα που υπερβαίνουν τους στόχους (πρωτογενές πλεόνασμα) μαζί με έναν συνεχιζόμενο σχηματισμό επαρκούς ταμειακού αποθέματος, που αναμένεται να στηρίξει τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στην χρηματοδότηση από τις αγορές.

    –   Στις μειωμένες αβεβαιότητες για το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    Με αστερίσκους

    Παρά όμως τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται σύμφωνα με τον οίκο η αναβάθμιση (όπως είναι συμμόρφωση με το πρόγραμμα προσαρμογής, η βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, η οικονομική σταθεροποίηση και σταθερότερο πολιτικό περιβάλλον) η Scope Ratings διαπιστώνει και ορισμένους ανασταλτικούς παράγοντες.

    Ως τέτοιοι μπορούν να λειτουργήσουν, σημειώνει στην έκθεσή της, αφενός η εύθραυστη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και αφετέρου οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

    Ποιά είναι η Scope

    H Scope είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, στον οποίο εργάζονται περί τους 180 αναλυτές και άλλα εξειδικευμένα στελέχη, με γραφεία σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μιλάνο, Όσλο και Παρίσι.

    Με δυο λόγια

    Η Scope Ratings διαπιστώνει και αυτή με την σειρά της ότι συντελείται μια πρόοδος, ωστόσο επισημαίνει αυτό που όλοι οι οικονομικοί αναλυτές, οι οίκοι και οι αγορές τονίζουν, ότι χωρίς ουσιαστική λύση στο χρέος, δεν πρόκειται να πέσει αυλαία στο ελληνικό δράμα.

    Καμία δημοσίευση για προβολή