“Πέφτει στο νερό”, το Φθινόπωρο, η πρώτη Ελληνική φρεγάτα Belharra. Naval Group: “Σας παραδίδουμε ένα αριστούργημα της τεχνολογίας”

Η φρεγάτα «Κίμων», η πρώτη Ελληνική Belh@rra βρίσκεται στη δεξαμενή ναυπήγησης και αναμένεται να πέσει στο νερό για δοκιμές μέσα στο Φθινόπωρο, με την παράδοσή της στο Πολεμικό Ναυτικό να υπολογίζεται στα τέλη του 2024.

Η ναυπήγηση των Ελληνικών φρεγατών τρέχει μπροστά από το χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων. Η δεύτερη φρεγάτα με την ονομασία «Νέαρχος» βρίσκεται επίσης σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής καθώς τα ναυπηγικά μπλοκ της είναι έτοιμα και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της συναρμογής της. Η παράδοσή της φρεγάτας αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Όσο για την 3η φρεγάτα «Φορμίων», ξεκίνησε η διαδικασία κατασκευής της, με την τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος, δηλαδή της πρώτης λαμαρίνας που θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί η φρεγάτα.

  • Σύμφωνα με την Naval Group που κατασκευάζει τις ελληνικές φρεγάτες, η Belh@rra πρόκειται για ένα αριστούργημα της τεχνολογίας. Είναι φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων και διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες κατά πλοίων, έναντι εναέριων απειλών, ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων όπως και προβολής ειδικών δυνάμεων. Αναχαιτίζει ή “χτυπά” ό,τι κινείται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η Belh@rra θα ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού και θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Belh@rra: Το τεχνολογικό θαύμα

Οι γαλλικές φρεγάτες ενσωματώνουν το ραντάρ τεχνολογίας AESA (Active Electronically Scanned Array) Sea Fire 500, το οποίο έχει αναπτύξει η Thales και λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «S» (2-4 GHz).

Με το Sea Fire, το πλήρωμα το πλοίου θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να παρακολουθεί έως και 800 στόχους ταυτόχρονα, έχοντας τη δυνατητα να μεταδώσει την εικόνα σε άλλα φίλια μέσα ή κλιμάκια διοίκησης, μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων.

Παράλληλα, το προηγμένο αυτό ραντάρ μπορεί: να ανανεώνει ταχύτατα τους στόχους, να εντοπίζει στόχους 3D, να συνδέεται και να κατευθύνει τους πυραύλους Aster, να εντοπίζει και να παρακολουθεί πιθανές απειλές, να χαρτογραφεί τις κλιματολογικές συνθήκες σε ξηρά και θάλασσα, να καταγράφει λεπτομερώς το παράκτιο περιβάλλον.

Σημειώνεται πως το Sea Fire, είναι ο βασικός λόγος που καθιστά τους Aster, όπλο ακριβείας που προσεγγίζει το 100% έναντι στόχων εισερχόμενων αεροσκαφών (one shot-one kill), αποτρέποντας επιθέσεις κορεσμού.

Πλήρης οπτικο-ηλεκτρονική άποψη 360 μοιρών

Επιπλέον, οι νέες φρεγάτες αναπτύσσουν ένα καινοτόμο στοιχείο: τον συνδυασμό του ραντάρ Sea Fire, της πλήρους σουίτας σόναρ (κύτους και ρυμουλκούμενου) και του συστήματος μάχης (SETIS). Το SETIS προσφέρει στους χειριστές του πλήρη οπτικο-ηλεκτρονική άποψη 360 μοιρών, επιτρέποντας την ανάπτυξη του συνόλου του οπλισμού της φρεγάτας σε 24ωρη βάση.

Οι FDI HN θα φέρουν 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Αναφορικά με τα όπλα της φρεγάτας κατά πλοίων, το «οπλοστάσιο» της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet, που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Όσον αφορά τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες των FDI, ο εξοπλισμός με τις τορπίλες MU-90, τα δύο σόναρ (κύτους και συρόμενο) και το ελικόπτερο MH-60R αποτελούν έναν πραγματικά επικίνδυνο αντίπαλο για κάθε υποβρύχιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς διαθέτουν τρεις διαφορετικούς τρόπους εντοπισμού της κίνησης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και δύο μέσα εξουδετέρωσης (ελικόπτερο και τορπίλες).

Εκτός από το σχεδιασμό stealth, οι FDI HN διαθέτουν «ανεστραμμένη πλώρη» που επιτρέπει στα πλοία να αυξάνουν σημαντικά την ταχύτητα τους σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες από μπροστά, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο του κυματισμού και συμβάλλοντας στη μείωση της διατομής επιφανείας της πλώρης στο ρανταρ.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή