To κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας,Κύπρου,Αιγύπτου,Γαλλίας καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Την απαξιώνει και η Ε.Ε.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική  Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στην πενταμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στο κοινό ανακοινωθέν, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι δύο «συμφωνίες» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερα άκυρα και κενά περιεχομένου.

Ειδικότερα ως προς την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, οι τέσσερις υπουργοί εξωτερικών (η Ιταλία συμμετείχε ως παρατηρητής) τόνισαν ότι δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, δεν παράγει έννομες συνέπειες, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφορικά με την Λιβύη επανέλαβαν την προσήλωση τους σε μία συνολική πολιτική λύση και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και στην διαδικασία του Βερολίνου.

Τέλος οι τέσσερις υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στο πλαίσιο αυτού του σχήματος και αποφάσισαν όπως η επόμενη συνάντηση τους πραγματοποιηθεί στην Κρήτη σε χρόνο που θα συμφωνηθεί.

Δένδιας: οι συμφωνίες Ενρτογάν -Τρίπολης  είναι άκυρες

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καταδίκασε με έντονο τρόπο την τουρκική δραστηριότητα στη Λιβύη, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που υπέγραψε η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με τον Ενρτογάν είναι άκυρες.

Οπως είπε, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνουν μια απότομη αύξηση της αστάθειας και μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. “Και είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευγνώμων που η Γαλλία προσχώρησε στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο στη συνάντησή μας εδώ σήμερα. Ήταν επίσης σημαντικό ότι η Ιταλία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις μας”, είπε και πρόσθεσε :

“Θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -περιλαμβανομένης και της Τουρκίας- υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη Λιβύη, δυστυχώς παρατηρούμε το ίδιο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς που υιοθετήθηκε από την Τουρκία στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα, στη Λιβύη, συμφωνούμε ομόφωνα ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας είναι άκυρες. Εκτός από την παράνομη απόφαση της τελευταίας να παρατάξει στρατεύματα στη Λιβύη. Η “εισαγωγή” στρατευμάτων ή όπλων, συνιστά σοβαρή παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη. Επιπλέον, οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που αναλαμβάνει ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ghassan Salamé, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου. Ήρθε η ώρα για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς το σκοπό αυτό».

Νέο χαστούκι από ΕΕ σε Ερντογάν

Η τοποθέτηση Δένδια έρχεται έπειτα από τις αυστηρότατες συστάσεις στις οποίες προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕ διαμήνυσε στον Σάρατζ ότι το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή