Πέντε “αναπνευστήρες” για την επιχειρηματικότητα και την εργασία – Τα μέτρα ανακούφισης, τα δάνεια και οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις

Από ξένες επιχειρήσεις το 25% των συνολικών επενδύσεων

 

Με μέτρα προσωρινής ανακούφισης αλλά και πέντε “αναπνευστήρες” ενίσχυσης της ρευστότητας – με πρόσβαση σε επιδοτήσεις και προγράμματα δανεισμού – επιχειρείται να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην κρίση του κοροναϊού.

Στο επίπεδο της πρόσκαιρης ανακούφισης από το ξαφνικό πλήγμα της πανδημίας αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα για το επόμενο διάστημα:

  • Θα συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.
  • Παρατείνονται τον μήνα Μάιο, οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς την  εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Παρατείνεται και τον μήνα Μάιο η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, για το σύνολΑνακούφιση και στήριξηο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Θεσπίζεται μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Ο χρόνος εφαρμογής θα εξαρτηθεί από τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων,

Παράλληλα εφαρμόζονται μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και της επιχειρηματικής δράσης που εξελίσσονται σε πέντε πράξεις. Αναλυτικά:

1. H Eπιστρεπτέα Προκαταβολή

Περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, θα ενισχυθούν, μέσω της “Επιστρεπτέας Προκαταβολής” μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές τις εταιρίες, το 99%  απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Η περίοδος χάριτος θα είναι μέχρι τις 31/12/ 2021 και η επιστροφή του ποσού θα αρχίσει από το 2022 και θα γίνει σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.  Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή  υποχρεούται να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν έως τις 30 Μαρτίου 2020, τουλάχιστον έως την 31η Οκτωβρίου 2020.

2. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων με δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου

Το πρώτο εργαλείο το οποίο έθεσε σε εφαρμογή η Κυβέρνηση -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ- αφορούσε την παροχή κεφαλαίου κίνησης έως 500 χιλ. ευρώ στις ενήμερες τραπεζικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενους), με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια.

Μόνη δέσμευση των επιχειρήσεων είναι να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας ίδιες για δύο χρόνια. Στις  τρεις μέρες εφαρμογής του μέτρου έχουν ήδη κατατεθεί στις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, 8.336 αιτήσεις δανείων και έχει δεσμευτεί από τις τράπεζες το ποσό του 1.286.315.000 ευρώ. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως των πόρων του και αν χρειαστεί, θα αναζητηθούν νέοι πόροι.

3. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εργαλείο, το οποίο έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, και θα αφορά την παροχή κεφαλαίου κινήσεως εγγυημένου στο 80% του δανείου για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας σε κάθε επιχείρηση και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

Για το πρόγραμμα χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αύξηση του Προϋπολογισμού του κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.  Και σ’ αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει δέσμευση για την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Για τα δάνεια αυτά, παρά το γεγονός ότι θα δοθούν με “τραπεζικά κριτήρια” δεν θα ζητούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

4. Η κάλυψη των τόκων των ενήμερων δανείων για τρείς μήνες 

Έχουν ήδη εγκριθεί 5.205 αιτήσεις επιχειρήσεων που αφορούν στην επιδότηση της απασχόλησης 93.379 εργαζομένων. Και είναι ήδη σε φάση επεξεργασίας προς έγκριση άλλες 25.000 αιτήσεις που αφορούν σε επιδότηση τουλάχιστον 600.000 εργαζόμενων οι οποίοι θα κρατήσουν την εργασία τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα χρήματα αυτά δεν θα ζητηθούν ποτέ πίσω από τις επιχειρήσεις. Είναι επιδότηση και όχι δανειοδότηση. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι  να ελαφρύνει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και να τις βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην πολύ μεγάλη κρίση αυτής της περιόδου. 

5. Η ένταξη των επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο

Εν μέσω αυτών των ημερών της καραντίνας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης εξέδωσαν 151 αποφάσεις ένταξης και στα δύο προγράμματα Αναπτυξιακού Νόμου, δηλαδή στις μικρές επιχειρήσεις και στη γενική επιχειρηματικότητα, συμπληρώνοντας όλο το σχετικό κατάλογο.

Μέσα στην την επόμενη εβδομάδα  θα υπάρχει η έναρξη δύο νέων κύκλων στον Αναπτυξιακό Νόμο: Για τις μικρές επιχειρήσεις με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και για τη γενική επιχειρηματικότητα με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθεί και έγγραφη άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για  να επεκταθούν τα προγράμματα φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων των δύο διαφορετικών πεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου: Των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων έως 50 εργαζόμενους, από τα 150 εκατομμύρια στο 1 δις ευρώ και της γενικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή όλων των υπολοίπων επιχειρήσεων, από τα 350 εκατ. ευρώ στο 1 δις ευρώ

Επίσης:

  • Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
  • Μπαίνουν σε εφαρμογή εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή