Περιμένοντας τον κοροναϊό – Συζητήσεις επί συζητήσεων, η αλλαγή της καθημερινότητας και ένας πίνακας του Μαγκρίτ

    Ηταν η σύζυγος του ασθενούς, όχι ο ίδιος, που μονολογούσε για τις μάσκες όσο περίμεναν στο σαλονάκι του ιατρείου. Εχει επτά-οκτώ απλές και δύο γερμανικές, των επτά ευρώ, που τις πλένεις και τις ξαναχρησιμοποιείς. Εκείνος δεν έδινε σημασία και προσπαθούσε να διαβάσει μια αθλητική εφημερίδα, με τις δυσκολίες που δημιουργεί το πάρκινσον στα χέρια. Εκείνη παρακολουθούσε μια τηλεοπτική εκπομπή όπου συζητούσαν για τον κοροναϊό και κάθε τόσο του απευθυνόταν για να του μεταφέρει όσα άκουσε:

    “Οπου να ναι μας έρχεται!”-“Κι άλλος νεκρός στην Ιταλία!”-“Αδεια τα ράφια των σουπερμάρκετ στο Μιλάνο!”-“Δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Να πλένουμε καλά τα χέρια μας και να ακούμε τους ειδικούς!”. Στο μεταξύ ο ειδικός έλεγε στο κανάλι ότι η μάσκα δεν χρειάζεται στους υγιείς, αλλά αυτό δεν το άκουσε η κυρία με τις μάσκες.

    Μια κοπέλα που παίρνει μέρος σε τηλεπαιχνίδι ρωτήθηκε αν φοβάται τον κοροναϊό και απάντησε ότι “απ όσο ακούω είμαστε παλαίμαχοι!”. Επομένως, είναι ήσυχη γιατί εμπιστεύεται το ετοιμοπόλεμο, κατά τη δική της ιδιόλεκτο, ελληνικό κράτος.
    Σε μια παρέα άκουσα ότι ο ιός είναι εργαστηριακό κατασκεύασμα και ότι ο ιθύνων νους είναι ο Μπιλ Γκέιτς. Προφανώς για να πλήξει την Κίνα που είναι πολύ ανταγωνιστική προς τις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. Αλλος έλεγε ότι μια φορά πριν χρόνια στις Βρυξέλλες είχε ακούσει από έναν γιόγκι ότι η Αμερική δεν θα αφήσει την Κίνα και την Ινδία έτσι, να αναπτύσσονται ανενόχλητες, κάτι θα τους κάνει, κάποια αρρώστια θα τους στείλει. Και τον θυμήθηκε τώρα για προφανείς λόγους.

    Σε ολόκληρο τον κόσμο αλλάζει η καθημερινότητα με τον κοροναϊό. Δοκιμάζονται τα συστήματα δημόσιας υγείας, οι δυνατότητες της επιστήμης να βρει θεραπεία, η πειστικότητα των κυβερνήσεων, η ωριμότητα των πολιτών. Η ευχή είναι να μην φτάσει ο κοροναϊός στην Αφρική, ενώ δεν έχει συζητηθεί στα σοβαρά η άρση των αιτίων που τον γέννησαν (θα συνεχίσουν οι Κινέζοι να τρώνε νυχτερίδες κοκ;).

    Στην Ιαπωνία προέτρεψαν τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν το σύστημα της εξ`αποστάσεως εργασίας και τις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του ιού.

    Μια έφηβη ενθουσιάστηκε όταν άκουσε ότι μπορεί να κλείσουν τα σχολεία σε περίπτωση όξυνσης του προβλήματος και όταν η μητέρα της αντέτεινε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα λειτουργούν κανονικά ούτε τα ΜΜΜ οπότε δεν θα μπορεί να βγει, απάντησε ότι “καλύτερα, θα με πηγαίνεις εσύ”.

    Στην Βρετανία υποχρεώνουν τους μαθητές που επιστρέφουν από εκδρομές στην Ιταλία να μείνουν σε καραντίνα για 15 μέρες, ενώ κάποια σχολεία έκλεισαν για απολύμανση.

    Η απειλή του κοροναϊού δεν είχε προβλεφθεί από τους έμπειρους στην μελλοντολογία. Ξαφνικά μαθαίνουμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα για τους κινδύνους που καραδοκούν στον σύγχρονο κόσμο. Και καλούμαστε να είμαστε ψύχραιμοι σε μια απρόβλεπτη συνθήκη που οι περισσότεροι την περιγράφουν ως τρομακτική την ίδια ώρα που μας καλούν να αποφύγουμε τον πανικό.

    Μα αφού δεν είναι μεγάλη η θνησιμότητα των πασχόντων γιατί τόσος θόρυβος; Γιατί είναι πολύ γρήγορη η μετάδοσή του και γιατί δεν υπάρχει αντίδοτο. Θα φτιάξουν τα πράγματα με την καλοκαιρία; Μπορεί, αλλά δεν είναι βέβαιο, αφού άλλωστε τίποτα δεν μπορεί να είναι βέβαιο σε κάτι πρωτοφανές.

    Στην Κίνα, στην πατρίδα του κακού, έχουν αυξηθεί οι ηλεκτρονικές αγορές προφυλακτικών και στρωμάτων για γιόγκα. Εχει και τα καλά της η αναγκαστική απομόνωση…

    Η εικόνα δυο ερωτευμένων στην Ιταλία που φιλιόντουσαν φορώντας μάσκες θυμίζει τον πίνακα του Μαγκρίτ με τη γυναίκα και τον άντρα που ενώνουν τα χείλη τους έχοντας τυλιγμένο το κεφάλι τους σε λευκό μαντήλι.

    Καμία δημοσίευση για προβολή