Περισσότεροι από 220 χιλ. ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν μηδενικό εισόδημα – Νέα μέτρα απέναντι στη φοροδιαφυγή

Πριν την έλευση του νέου έτους, αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τους κλάδους στους οποίους υποχρεωτικά θα υπάρχει POS, όπως φαίνεται σε ταξί, περίπτερα, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές, κινηματογράφους, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες, συναυλιακούς χώρους κ.α..

Για γέλια και για κλάμματα είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον σταθμό ΣΚΑΪ, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι το 32,7% του συνόλου των 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών της Ελλάδος δηλώνει μηδενικό εισόδημα, επιπλέον 25,5% δηλώνει εισόδημα μέχρι 5 χιλ. Ευρώ και μόλις 20% του συνόλου δηλώνει εισοδήματα μεγαλύτερα των 10.900 Ευρώ.

Αφού καθησύχασε πως “δεν θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες”, έκανε λόγο για επερχόμενο ανασχεδιασμό του συστήματος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών προς ένα “πιο δίκαιο σύστημα”, το οποίο μάλιστα θα επιτρέψει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μεσοπρόθεσμα ακόμα και τη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Στο νέο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που θα εξεταστεί από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και φοροκλοπή.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά την αξιόλογη βελτίωση στην ανίχνευση και τιμωρία αντίστοιχων πρακτικών, το “κενό ΦΠΑ” – ή αλλιώς ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί και “διαφεύγει” – το 2021 διαμορφώθηκε (μειωμένο) στη δι’ όλου ευκαταφρόνητη αξία των 3,23 δισ. Ευρώ, που μεταφράζεται σε απώλειες 17,8% επί του ΦΠΑ που η οικονομία θα έπρεπε κανονικά να έχει αποδώσει στην Εφορία. Στη “φαρέτρα” του ΥΠΟΙΚ απέναντι στην φοροδιαφυγή θα βρίσκεται πλέον η εκτεταμένη εφαρμογή του myData, η προσυμπλήρωση κωδικών εσόδων-εξόδων στις φορολογικές και ΦΠΑ δηλώσεις με βάση αντίστοιχα τιμολόγια, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η διεύρυνση της υποχρεωτικής χρήσης των ηλεκτρονικών σημείων πληρωμής (POS) σε ολόκληρη την αγορά και μάλιστα σε διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές στο λιανεμπόριο.

Πριν την έλευση του νέου έτους, αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τους κλάδους στους οποίους υποχρεωτικά θα υπάρχει POS, όπως φαίνεται σε ταξί, περίπτερα, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές, κινηματογράφους, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες, συναυλιακούς χώρους κ.α.. Οι πρωτοβουλίες και η δράση της ΑΑΔΕ στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, έχει ως στόχο μεταξύ άλλων τη μείωση του “κενού ΦΠΑ” από 17,8% σε 9% μέχρι το 2026, εισφέροντας σε σημερινούς όρους 2 δισ. Ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή