Περιθώριο τριών μηνών θα δοθεί για να ρυθμίσουν οι οφειλέτες τα χρέη τους σε εφορία και Ταμεία

Περιθώριο τριών μηνών θα δοθεί, καθ’ όλες τις ενδείξεις, στους «κόκκινους πολίτες» για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, προς την εφορία και τα Ταμεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Οι ρυθμίσεις δεν θα αφορούν όλους όσοι χρωστούν ούτε θα είναι όλες σε 120 δόσεις. Σε ό,τι αφορά οφειλές προς την εφορία, η ρύθμιση θα έχει κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας. Επίσης θα αποκλείεται η μεταφορά παλαιών ρυθμίσεων στο νέο καθεστώς. Η δε διαγραφή των προσαυξήσεων θα γίνεται μόνον όταν εξυπηρετηθεί πλήρως η ρύθμιση.

Οι ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι πιο ευέλικτες. Θα αφορούν «κούρεμα» της βασικής οφειλής, μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και δόσεις που θα φτάνουν και τις 120 με ελάχιστο ποσόν τα 50 ευρώ. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή και τα χρέη των εργοδοτών με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους.

Για όποιον οφειλέτη δεν ενταχθεί στις ρυθμίσεις αυτές, θα ληφθούν άμεσα αναγκαστικά μέτρα.

Οσον αφορά την πάγια ρύθμιση, ο σχεδιασμός της προγραμματίζεται να ξεκινήσει σε επόμενη φάση, με στόχο να είναι έτοιμη προς το τέλος του χρόνου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ο στόχος είναι να υπάρχει ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θα καλύπτει όλες τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είτε προς την εφορία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε ακόμη και προς τους δήμους ή τις τράπεζες. Θα συνιστά ουσιαστικά το πλαίσιο της «δεύτερης ευκαιρίας» που πρέπει να σχεδιαστεί σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. μετά και την ψήφιση της σχετικής κοινοτική οδηγίας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ