Πέθανε ο Τσάρλι Μάνγκερ, το δεξί χέρι του Γουόρεν Μπάφετ – Tι έλεγε για τους Έλληνες το 2015

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών άφησε ο Τσάρλι Μάνγκερ, επί χρόνια συνεργάτης του Γουόρεν Μπάφετ και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway.

Την είδηση γνωστοποίησε η ίδια η επενδυτική εταιρεία του Μπάφετ.

«Η Berkshire Hathaway πριν από λίγα λεπτά ενημερώθηκε από μέλη της οικογένειας του Τσάρλι Μάνγκερ ότι πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Η οικογένεια θα χειριστεί όλες τις υποθέσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Τσάρλι», σημειώνεται.

Αποχαιρετώντας τον επί χρόνια στενό συνεργάτη του, ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε:

«Η Berkshire Hathaway δεν θα μπορούσε να φτάσει στο σημερινό της επίπεδο χωρίς την έμπνευση, τη σοφία και τη συμμετοχή του Τσάρλι».

Ποιος ήταν ο Charlie Munger

Ο Μάνγκερ υπήρξε θρύλος στον κόσμο της οικονομίας και των επενδύσεων. Γεννημένος στην Ομάχα της Νεμπράσκα το 1924, ξεκίνησε τη διαδρομή του – σύμφωνα με το Reuters – δουλεύοντας για τον παππού του Γουόρεν Μπάφετ για 20 σεντς την ώρα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Έμελλε να περάσει πάνω από 40 χρόνια ως δεξί χέρι του «μάντη της Ομάχα» και δεύτερος στην ιεραρχία της Berkshire Hathaway.

Όπως υπογραμμίζει το διεθνές πρακτορείο, η συνεργασία του Μάνγκερ με τον Μπάφετ αποτέλεσε μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία των επιχειρήσεων: Οι δυο τους μετέτρεψαν την Berkshire με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα σε έναν όμιλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με δεκάδες επιχειρηματικές μονάδες.

Η σύμπραξη μάλιστα που ξεκίνησε επίσημα το 1975 ευδοκίμησε παρά τις έντονες διαφορές στο στυλ, ακόμη και στις επενδύσεις.

Γνωστός σχεδόν παγκοσμίως ως Τσάρλι, ο Μάνγκερ συνήθιζε να είναι λακωνικός και να μιλά με λίγα λόγια για τις επενδύσεις, την οικονομία και τις «αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης».

Παρομοίασε τους τραπεζίτες με ανεξέλεγκτους «εθισμένους στην ηρωίνη», αποκάλεσε το Bitcoin «ποντικοφάρμακο» και δήλωσε στο CNBC ότι «ο χρυσός είναι ένα σπουδαίο πράγμα για να τον ράβεις στα ρούχα σου αν είσαι μια εβραϊκή οικογένεια στη Βιέννη το 1939, αλλά νομίζω ότι οι πολιτισμένοι άνθρωποι δεν αγοράζουν χρυσό. Επενδύουν σε παραγωγικές επιχειρήσεις.»

Ο ίδιος ήταν όμως καυστικός και όταν μιλούσε για την Berkshire Hathaway: «Νομίζω ότι μέρος της δημοτικότητας της Berkshire Hathaway οφείλεται στο ότι μοιάζουμε με ανθρώπους που έχουν βρει ένα κόλπο», είχε δηλώσει ο Μάνγκερ το 2010, για να προσθέσει: «Δεν είναι ευφυΐα. Είναι απλώς η αποφυγή της βλακείας».

Όταν ο Charlie Munger «κατσάδιαζε» τους Έλληνες

Μπορεί να βρισκόταν πάντα στη σκιά του φίλου και συνεργάτη του, Warren Buffett, όμως ο Charlie Munger ήταν ένας θρύλος στον κόσμο των επενδύσεων. Ο επί χρόνια συνεργάτης του Buffett πέθανε ένα μήνα πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. Εδώ και δεκαετίες σκορπούσε τη σοφία του για τις αγορές και τις επενδύσεις με ατάκες που έχουν γράψει ιστορία.

Ήταν άλλωστε το δεξί χέρι ενός εκ των σπουδαιότερων επενδυτών όλων των εποχών. Οι δύο άνδρες πήραν την Berkshire Hathaway όταν ήταν μια σχεδόν χρεοκοπημένη κλωστοϋφαντουργία και τη μετέτρεψαν σε έναν κολοσσό 783 δισ. δολαρίων με συμφέροντα που εκτείνονται από τις ασφάλειες έως την ενέργεια.

Στην πορεία, οι επενδυτές της Berkshire Hathaway απόλαυσαν αποδόσεις 3.800.000%.

Τραπεζίτες όπως ο CEO της Bank of America, Brian Moynihan, και ο πρώην CEO της Wells Fargo, Tim Sloan, χαρακτήρισαν τον Munger «θρυλικό».

Ήταν «ένας γενναιόδωρος φιλάνθρωπος που παρείχε αφιλτράριστες συμβουλές και αναζωογονητικές απόψεις που επηρέασαν θετικά τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο», είπε ο Sloan.

Πραγματικά, ο Munger αφήνει πίσω του δηλώσεις που έχουν γράψει ιστορία.

Όπως για παράδειγμα όταν είπε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να ψηφίσουν να είναι πλούσιοι, εν μέσω της κρίσης του 2015.

«Είναι μια ηλίθια ιδέα», είχε πει τότε στην ετήσια γενική συνέλευση της Daily Journal Corp, της εκδοτικής εταιρείας στην οποία ήταν πρόεδρος. Ο Munger είχε τηρήσει επικριτική στάση απέναντι στην Ελλάδα από το 2011, κατηγορώντας τότε τους Έλληνες ότι δεν συνεισέφεραν αρκετά στο κράτος.

Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν δίστασε να εκφράσει δημοσίως την άποψή του. «Η ελληνική λύση είναι μια ηλιθιότητα. Για να ευημερήσεις, πρέπει να δουλέψεις», είχε πει.

Καμία δημοσίευση για προβολή