Πετρέλαιο: Πτώση της τιμή κατά 8% διεθνώς μετά τη διαβεβαίωση Ιράν σε Ρωσία ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία των δύο χωρών

Μια συνάντηση στην Μόσχα και μια δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση την διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Οι δεσμεύσεις της Τεχεράνης

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμπιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη πως οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με το Ιράν, λέγοντας ότι «λάβαμε γραπτές εγγυήσεις» και σημειώνοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ξεπεράστηκε ένα εμπόδιο για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Παράλληλα, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνέβαλε έτι στην αποκλιμάκωση των φόβων για αναταράξεις στην τροφοδοτική αλυσίδα με αποτέλεσμα η τιμή για τα μελλοντικά συμβόλαια του μπρεντ να υποχωρήσει κατά 8,90 δολάρια, ή 8,3% στα 98 δολάρια το βαρέλι ενδοσυνεδριακά, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 8,97 δολάρια ή 8,7% στα 94 δολάρια το βαρέλι.

Κίνα, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

Σύμφωνα με το CNN, η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει την τελευταία εβδομάδα κατά 30% σε σχέση με τα «ζενίθ» στα οποία βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα, όταν άρχιζε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το δίκτυο, ρόλο στην απότομη πτώση έχουν παίξει οι ελπίδες ότι Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ θα αυξήσουν την παραγωγή και, ταυτόχρονα, η Κίνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων μετά το «φούντωμα» της πανδημίας του κοροναϊού, θα μειώσει τη ζήτηση σε «μαύρο χρυσό».

Παραμένει η αβεβαιότητα

Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν ότι ακόμα δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, ενώ η διακοπή εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά τις τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού. Πάντως, το «φρενάρισμα» της ξέφρενης κούρσας της τιμής του «μαύρου χρυσού», εκτιμάται ότι σταδιακά -ιδίως αν διατηρηθεί η τάση- θα φέρει αποσυμπίεση και στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε ύψη-ρεκόρ (στην Ελλάδα η απλή αμόλυβδη πωλείται για πάνω από δύο ευρώ το λίτρο, ενώ στις ΗΠΑ η τιμή της διαμορφώνεται κοντά στα 4,3 δολάρια το γαλόνι).

Καμία δημοσίευση για προβολή