Ποιές οι προοπτικές και οι δυσκολίες της οικονομικής συνεργασίας μας με τη Μέση Ανατολή

    ΚΕΠΕ: Σημαντική πρόοδος της χώρας στην οικονομική εξωστρέφεια

     

    Η οικονομική διπλωματία:  Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις χώρες της Μέσης Ανατολής είχε και οικονομικές προεκτάσεις. Τόσο  ο τομέας  των επενδύσεων όσο και το εμπόριο, ήταν το μέσο διεύρυνσης των διμερών σχέσεων. Οι οικονομικοί -επιχειρηματικοί και εμπορικοί μας  δεσμοί ρυθμίζονται από την Συμφωνία Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις  χώρες-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC Countries – Μπαχρέϊν, Κουβέϊτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Τεράστιες είναι οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίες με την πλησιέστερη γεωγραφικά, ιστορικά και τώρα γεωπολιτικά μεγαλύτερη χώρα του Αραβικού κόσμου, την Αίγυπτο, που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 100 εκατομμύρια του πληθυσμού της.

    Εξαγωγές: Η εντονότερη οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας- Μέσης Ανατολής,  άρχισε την δεκαετία του 1970. Στον τομέα των εξαγωγών ο Αραβικός κόσμος, ήταν μια σημαντική αγορά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ιδιαίτερα για την Σαουδική Αραβία. Άνοδος εξαγωγών υπάρχει και προς  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το 2017 υπολογίζονται σε 255 εκατ. Ευρώ και το 2018 σε 320 εκατ. Ευρώ.  Στα ΗΑΕ ο κυριότερος εξαγωγικός όγκος αφορά  βιομηχανικά προϊόντα.

    Eισερχόμενες ΑΞΕ: Στο κομμάτι των επενδύσεων, τα τελευταία έτη οι Άραβες δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι το  ξενοδοχείο Ηilton στην Αθήνα , το  ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino  και το ξενοδοχείο 4 Seasons στη Βουλιαγμένη. Σημαντικός δε είναι και ο όμιλος Olayan με έδρα την  Γλυφάδα , ο οποίος  αποτελεί χρόνια τον βασικό μέτοχος της Chipita.

    Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Μέσης Ανατολής: Στο εμπόριο είναι  οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία, η Σιγκαπούρη.  Οι εξαγωγικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι ανοδικές, ωστόσο παραμένον σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες  χώρες και με τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που υπάρχουν.  Αυτό σημαίνει πως οι εμπορικές μας σχέσεις είναι σε τέτοια  φάση του οικονομικού κύκλου, που μόνο προς τα επάνω μπορούν  να πάνε. Αυτό, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες  γεωπολιτικές εξελίξεις που δεν ευνοούν γειτονικές μας ανταγωνίστριες χώρες στον Αραβικό κόσμο, είναι ενθαρρυντικό ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης του μεταξύ μας εμπορίου.

    Toμείς μελλοντικής συνεργασίας: Eκτός από τον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα,  η μεταξύ μας σχέση θα μπορούσε να επεκταθεί και στον τομέα των κατασκευών, όπως τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Πολλές είναι οι Ελληνικές εταιρείες οι οποίες στην απόπειρα εξωστρέφειας τους θα μπορούσαν να λάβουν συμμετοχή σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα τόσο στην Σαουδική Αραβία όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για την Σαουδική Αραβία σημαντικότατος τομέας είναι η άμυνα. Η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα  φαίνεται ότι αρχίζει  να συνεισφέρει διαθέτοντας μια πυροβολαρχία Patriot που αφορά την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Πόλος έλξης αποτελεί επίσης η Ναυτιλία και η Ενέργεια τόσο για τα ΗΑΕ όσο και για τους Σαουδάραβες. Παράλληλα, πραγματοποιούνται επιχειρηματικές  εκδηλώσεις  που συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας.

    Οι δυσκολίες: Στις χώρες αυτές  και περισσότερο στην Σαουδική Αραβία, εξαιτίας της Μουσουλμανικής θρησκείας,  οι πολίτες και ειδικά οι γυναίκες είναι ακόμη σε στενό κλοιό. Παρά την μερική πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχουν ακόμα περιορισμοί οι οποίοι δυσχεραίνουν τις οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη. Αρκετοί και σοβαροί είναι οι  περιορισμοί στις εισαγωγές προϊόντων, οι οποίες φυσικά συνοδεύονται με  αυστηρές και υπέρογκες νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή